Обучиха лични лекари в Русенско да лекуват пациенти с COVID-19

1
Поради големия интерес от страна на медиците, такова обучение се предвижда да се провежда всеки месец
Поради големия интерес от страна на медиците, такова обучение се предвижда да се провежда всеки месец

При засилен интерес премина първото по рода си обучение на общопрактикуващи лекари от Русе и региона относно най-новите тенденции при диагностицирането и лечението на COVID-19.

То се проведе изцяло онлайн посредством платформата zoom и беше водено от двама лекари-специалисти в сферата на белодробните болести. Пулмолозите, които споделиха своя опит и знания с колегите си бяха д-р Елица Василева и д-р Христо Метев съответно от Университетска болница „Медика Русе“ и Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания „Д-р Димитър Граматиков – Русе“. 

Те представиха в детайли на джипитата алгоритъм за лечение в домашни условия на заразени пациенти с коронавирусна инфекция, които са в леко до средно-тежко състояние. Далеч не по-малко внимание беше отделено и на някои организационни въпроси, както и на това какво трябва да се предприеме в случай, че даден пациент се влоши докато е в тях.

Припомняме, че тази идея беше решена по време на извънредно заседание на Областния оперативен щаб в понеделник, който беше свикан спешно от временно изпълняващия длъжностите областен управител и председател на Щаба Свилен Иванов.

Поради проявения сериозен интерес от страна на общопрактикуващите лекари се обмисля възможност подобна инициатива да се провежда ежемесечно.

П.С. И двамата лекари – д-р Елица Василева, както и д-р Христо Метев са с дългогодишна практика в сферата на белодробните болести. Д-р Василева е лекар с над 25 години трудов стаж в тази сфера, като последователно работи във Враца, Роман и Ловеч, а от миналата година е част от екипа на Университетска болница „Медика Русе“.

Професионалните ѝ интереси са свързани най-вече с диагностика и лечение на бронхиална астма, както и белодробни възпалителни и алергични заболявания. Д-р Христо Метев също е с дългогодишен стаж и е завеждащ на пневмологичното отделение и заместник-управител на Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания „Д-р Димитър Граматиков – Русе“.

Професионалният му опит е свързан с лечението на различни белодробни болести, сред които туберкулоза, хроничен бронхит, белодробен емфизем, бронхиална астма, пневмонии, бронхопневмонии, белодробни абсцеси и плеврални изливи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари