Общинските съветници одобриха реконструкцията на Текето и втория мост над река Дунав

3
От години акцент се поставя върху необходимостта от изграждането на втори мост над река Дунав при гр. Русе
От години акцент се поставя върху необходимостта от изграждането на втори мост над река Дунав при гр. Русе Снимка: ОбС Русе

На днешното заседание на ОбС - Русе бяха направени две важни стъпки за Русе - подробен устройствен план за Лесопарк "Липник" и изграждането на втори мост в града над река Дунав

 „Когато бях избран от гражданите, проектът за Лесопарка сякаш бе забравен. Радвам се, че от 2015 г. до днес успяхме да извървим пътя, който ще ни даде възможност да развием това прекрасно място“, заяви кметът Пенчо Милков от трибуната на днешното заседание на ОбС.

 Проектът е дело на арх, Силвия Алексиева и арх. Мария Костадинова, които описаха подробно предвидените зони за спорт, рекреация и културни събития. Основният фокус е паркът да задоволи нуждите за спорт и отдих на открито, като проектът не предвижда нови зони за застрояване. В него са обособени  бази за водни спортове, 3 детски площадки, трасета за велоалеи, възлизащи на 5 км, както и трасе за екстремни велоспортове. Състезания по корабомоделизъм ще се провеждат в малкото езеро, отредена е и зона за риболов. Достъпът до мястото ще е обезпечен и с автобусна линия, а леки автомобили ще бъдат допускани в парка само за зареждането на търговските обекти. Предвидени са 3 буферни зони за паркиране. С цел развлечение ще могат да се изградят зоокът, въжена линия за малки и големи и два амфитеатъра за различни културни събития.

 Арх. Алексиева обясни, че мястото е наситено с недвижими културни ценности, обект на археологията, за които е предвидено възстановяване.

Общинският съвет  прие Декларация за пълна подкрепа на идеята за проект за построяване на нов трети мост над река Дунав между град Русе, България и град Гюргево, Румъния и съответната му реализация.

Предложението е на общинския съветник Валери Иванов, а основната мотивация е местният орган на управление да застане с името на всеки един общински съветник зад изложената декларация, обединени от идеята речната столица на България да заема достойно мястото на геополитическата карта.

Дунав мост Русе - Гюргево е обект с изключително стратегическо значение както за България, така и за Европа. От години акцент се поставя върху необходимостта от изграждането на втори мост над река Дунав при гр. Русе.

С това свое решение Общинският съвет се обединява около идеята с построяването на втори мост да се постигне цялостно интегриране на двете държави – България и Румъния, в международното транспортно и търговско партньорство и по този начин да се намали изолацията на периферните райони. Без нов мост в трансграничния регион ще бъдат възпрепятствани туризмът, търговията и свободното пътуване на гражданите.

Това решение открива пред публиката, че местното самоуправление на Община Русе не е безразлично към бъдещето на еврорегиона.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари