Община Русе въведе мерки за опазване чистотата на въздуха

0
Мерките са предприети във връзка със зачестилите сигнали за замърсяване на атмосферния въздух от битово отопление на твърдо гориво
Мерките са предприети във връзка със зачестилите сигнали за замърсяване на атмосферния въздух от битово отопление на твърдо гориво Снимка: Топ Новини

Във връзка със зачестилите сигнали за остри и задушливи миризми, за замърсяване на атмосферния въздух от битово отопление на твърдо гориво, информираме всички заинтересовани лица:

На основание чл. 12 от Наредба № 4 за поддържане и осигуряване на обществения ред, условията и реда  за провеждане на масови обществени прояви, опазване общественото и личното имущество и чистотата на територията на Община Русе се ЗАБРАНЯВА:

- паленето на огън на открити места за широко обществено ползване /междублокови пространства, паркове, градини и др./ на територията на община Русе;

- използването на нестандартни горивни материали (гума, пластмаси и др.) за отопление или технологични нужди;

- извършването на дейности в чертите на града или другите селища от територията на общината, свързани с отделянето на неприятни дразнещи миризми, установено органолептично;

- използването на неизправни локални парокотелни инсталации, които поради неправилен режим на горене замърсяват силно въздуха, отделяйки в голямо количество сажди и дим.

За нарушения по чл. 12 се налагат глоби в размер от 100 до 200 лв. При повторно нарушение глобата е в размер от 500 до 1000 лв.

На основание чл. 4 от Наредба № 15 за управление на дейностите с битови, строителни и масово разпространени отпадъци на територията на община Русе се ЗАБРАНЯВА:

-      изгарянето или друга форма на неконтролирано третиране на отпадъците;

-      паленето и изгарянето на отпадъци в съдовете за отпадъци и изхвърлянето на незагасена жар.

Нарушителите - физически лица се наказват с глоба от 300 до 1000 лв., а едноличните търговци или юридическите лица с имуществена санкция от 1 500 лв. до 5 000 лв. При повторно нарушение размерът на глобата или имуществената санкция е в двоен размер.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари