Община Русе се включва в програма Life на Европейския съюз

1
Индикативният бюджет на проектно предложение в рамките на програма Life e 200 000 евро
Индикативният бюджет на проектно предложение в рамките на програма Life e 200 000 евро

Община Русе е в процес на разработване на концепция за кандидатстване по програма Life, чиято основна цел е възстановяване на черната топола и залесяване на влажните зони по НАТУРА 2000. Това е местен вид, който след навлизане на бързо растящите хибридни тополи, масово е изсечен и подменен от тях. Черната топола е вид, който има значително много по-дълъг живот без да загнива и коренова система, която е централна с добре развити повърхностни корени, играещи изключително важна роля за задържане на почвата, с което и функцията за укрепване на бреговете. Целта на проекта е възстановяване на местен вид с гарантирани гени, който е силно застрашен от изчезване, укрепване на крайбрежието на р. Дунав в определен участък и ще създаде условия за загнездване на различни видове птици. По проекта се предвиждат се следните дейности:

Изграждане на разсадник на подходящо място, което включва проектиране на разсадника; почистване от растителност; пълна почвоподготовка; парцелиране; изграждане на поливна система; вземане на подложки за създаване на маточника от черна и бяла (при необходимост) топола.

Изработване на технологични планове за имотите, които ще бъдат засадени;

Залесяване и отглеждане на фиданки, включително попълване на неприхванатите фиданки, плевене, косене и поливане при необходимост;

В рамките на този проект ще бъде изграден разсадник в района на местност „Лагера“ имот №3.505/50 с обща площ 13,878 дка. Също така ще бъдат залесени с черна топола имоти, общинска публична собственост в землището на с. Басарбово, както следва:

местност „Шейканеца“, имот №0,75 и площ 9,294 дка;

местност „Кантона“, имот №281 и площ 20,608 дка.

Проектът кореспондира със стратегическа цел 4 от Общинския план за развитие на Община Русе за периода 2014-2020 г., която е насочена към „опазване на околната среда, превенция на риска и енергийна ефективност“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари