Община Русе облекчава условията за ползване на социалните жилища

0
Предложението е условието за доход за ползване на социалната услуга да се определя съобразно линията на бедност
Предложението е условието за доход за ползване на социалната услуга да се определя съобразно линията на бедност

Община Русе внася промени в Наредбата за реда и условията за ползване на социалната услуга „Социални жилища”

На 28 октомври комисия е разгледала 33 заявления за ползване на услугата и е установено, че само седем заявители отговарят на условията за ползване на услугата. Затова се налага да се направят изменения, които са качени на сайта на Общинския съвет и има 14-дневен срок за обсъждане и мнения.

Проблемът е, че част от условията за ползване на услугата са прекалено ограничаващи. Едно от тях е да не притежават моторни превозни средства, с изключение на тези, собственост на инвалиди, ползващи преференции при внос на леки автомобили, земеделски земи и гори и други недвижими нежилищни имоти. Според условието за доход лицата отговарят на условията ако получават за член от семейството минимум двукратния размер и максимум четирикратния размер на гарантирания минимален доход за страната. Това означава, че кандидатите не отговарят на условията на наредбата, ако получават над 300 лв. за член на семейството.

Предложението е условието за доход за ползване на социалната услуга да се определя съобразно линията на бедност, която се определя ежегодно. За 2021 год. линията на бедност е 369 лв., а за 2022 год. е определен размер на линията на бедност за страната от 413 лв.

Във връзка с гореизложеното предлагаме максималния размер на получавания от лицата доход да не надвишава определения за страната размер на линията на доход. Предлагаме критерият за притежание на автомобил също да се облекчи, като се допусне семействата да притежават 1 МПС, което да е с дата първа регистрация над 10 години преди подаване на заявлението. Затруднения възникнаха и от липсата дефиниции на понятията „семейство“, „домакинство“ и „ доход“. В този смисъл предлагаме да се приемат допълнителни разпоредби, с които да бъдат дефинирани тези понятия“, се казва в предложението на Общината.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари