Представители на УНИЦЕФ и Украйна посетиха Русе

2
Визитата е с цел обмяна на опит във връзка с процеса на деинституционализация на децата от специализираните институции
Визитата е с цел обмяна на опит във връзка с процеса на деинституционализация на децата от специализираните институции Снимка: Община Русе

Визитата е с цел обмяна на опит във връзка с процеса на деинституционализация на децата от специализираните институции

Представители на УНИЦЕФ България и делегация от Украйна са на посещение в Русе и се срещнаха с кмета Пенчо Милков. Визитата е с цел обмяна на опит във връзка с успешно приключилия процес на деинституционализация на децата от специализираните институции в града и разкриване на нов тип алтернативни услуги, близки до семейната среда. Тя е по препоръка на УНИЦЕФ България и Европейската комисия.

На срещата присъстваха и представители на министерствата на труда и социалната политика, здравеопазването и образованието и науката, както и на областни администрации от Харков и Волинь, Украйна.

Русе прие бежанската вълна от Украйна, още преди да сме получили указания от държавата. И досега продължаваме своята политика за подкрепа на бягащите от военни конфликти,“, заяви Пенчо Милков. Той представи предприетите от Община Русе мерки за разкриване на нов тип социални услуги, насочени към подкрепа на деца и родители, както и към възрастни хора в невъзможност от обслужване. Разгледана бе и ролята на УНИЦЕФ и неправителствените организации за съвместната работа.

По-късно делегацията посети ДГ „Пинокио” заедно със заместник-кмета Енчо Енчев. Гостите разгледаха новите специализирани кабинети за работа с деца - сензорната и солната стая, както и кабинета за безопасност на движението.

В сградата на бившия Дом “Майка и дете” чуждестранната делегация се запозна с дейностите в новоразкритите яслени групи по проект на Община Русе, където здравно-профилактични грижи получават деца от 10 мес. до 3 години. Те посетиха и социалните услуги в Дневен център за деца с трайни увреждания, Център за обществена подкрепа, Дневен център за деца с увреждания за ранна интервенция, Център за настаняване от семеен тип за деца с потребност от постоянна медицинска грижа, Център за настаняване на деца и младежи с трайни увреждания – за децата от закрития дом от с. Могилино и Дневен център за лица с трайни увреждания, вкл. с тежки увреждания.

В Комплекса за социални услуги за деца и семейства гостите се запознаха с работата на екипа и с ползвателите.

Утре обмяната на опит ще продължи с посещение на социалните услуги в бившия Дом за деца, лишени от родителски грижи "Надежда“ и в бившия Дом за деца, лишени от родителски грижи „Св. Д. Басарбовски“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    6
    Аноним Незнен
    Абе, Плюнчи да не е стъпвал върху нещо бе? Много висок! Много снажен!
  • 3
    5
    Бориана
    Екс-съпруже Бренчо. Не те ли е срам, че те вземат за тащак бе идиот неден? Ти си срам за твоята и моята рода, както и за поколенията лед теб. Дали си прокълнат ти и семейството ти, след като имате убиец в него? Убиец на ХОРА, от местността между Щръкнало о Нискофо.
  • -2
    4
    Пънчо-Секса
    Сите Усраинки ги минах под ряд бляд. Оная с Вазилена нищо не знае. Сега че и донеса малко трипппер от Усрайна.
  • -3
    3
    До 1
    А бе и народът не харесваше ,вас ,комунистите ,но Го мачкахте с простотиите си 45 години . Така ,че сега само ще гледате !
  • 8
    2
    Хм
    Чънчо, къде в Русе има специализирани институции за деца?! Такива отдавна са закрити и трансформирани в друг вид социални услуги в общността.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари