Общественият транспорт в Люксембург става напълно безплатен

5
Всички влакове, трамваи и автобуси в страната стават безплатни
Всички влакове, трамваи и автобуси в страната стават безплатни

Люксембург става първата държава в света с напълно безплатен обществен транспорт, съобщи "Гардиън".

От следващото лято всички влакове, трамваи и автобуси в страната стават безплатни, обяви премиерът Ксавие Бетел, който днес положи клетва като министър-председател втори мандат начело на коалиционно правителство, в което участват и зелените.

Бетел издигна опазването на околната среда в приоритет на предизборната си кампания. Люксембург е една от най-малките държави в Европа, но трафикът в столицата страда от тежки задръствания, посочва "Гардиън". В града живеят 110 000 души, но още 400 000 пътуват ежедневно за работа. Според едно изследване шофьорите в столицата са прекарали средно 33 часа в задръствания през 2016 г.

Въпреки че цялото население на страната е от 600 000 души, около 200 000 души от Франция, Белгия и Германия пресичат границата всеки ден, за да ходят на работа в Люксембург.

От това лято правителството въведе безплатен обществен транспорт за децата и младежите до 20-годишна възраст. Учениците пък имат право на безплатни маршрутки между дома и училището. Останалите плащат 2 евро за пътуване до 2 часа, което за размерите на страната изчерпва почти всички маршрути.

Решението обаче тепърва трябва да се прецизира. Не е ясно например какво ще се прави с първа и втора класа във влаковете.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Приемате ли тази жена за Ваша законна съпруга?!?!
- Приемам!
Отчето погледнал към младоженката и рекъл: - Момче, пак те питам..

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари