Обществената поръчката за нови тролеи "взриви" заседанието на Общинския съвет в Русе

0
След скандалите, поръчката е спряна и не е ясно кога Русе ще има нови електробуси
След скандалите, поръчката е спряна и не е ясно кога Русе ще има нови електробуси Видео: Русе Медиа

Очаквано питането на съветника от ГЕРБ-Русе проф. Михаил Илиев, свързано с обществената поръчка за доставка нови електрически тролейбуси с европейски средства, предизвика бурна вълна от емоции в Общинския съвет.

Въпреки че по правилник при питане участват само съветникът, който поставя въпроса, и представители на общинска администрация, този път на трибуната излязоха почти всички политически сили, предава Русе Медиа.

Самото питане на проф.Илиев бе направено  без да се засягат конкретни имена и да се навлиза в квалификации към длъжностни лица. То е провокирано от имейл, разпратен до всички общински съветници и областния управител, в който се твърди, че при поръчката за нови тролеи по проект за 17 млн. лв. безвъзмездно финансиране от ЕС, има „чудовищна схема за злоупотреба с европейски средства и корупция от най-висша степен“. Самият сигнал, разпратен от гражданско сдружение „Спаси Русе“, атакува директно кмета Пенчо Милков и конкретен служител от общинска администрация. Твърденията, които са предизвикали безпокойството на проф. Илиев, са свързани с обвинения в закононарушения от страна на общината за доставката на 15 броя тролейбуси от Беларус.

„В имейла до общинските съветници се твърди, че е допуснато вмешателство от външни за Община Русе лица, свързани с един от кандидатите, в резултат на което в техническата спецификация на обществената поръчка са заложени дискриминационни условия към другите потенциални кандидати“, казва проф.Илиев в питането си. Според сигнала конкретна фирма е фаворизирана от общината за спечелване на поръчката.

Отговор по темата около поръчката даде зам.-кметът по комунални дейности Димитър Недев, който преповтори разпространената по-рано през деня до медиите информация. Той обясни, че първата процедура за закупуване на електрически тролейбуси е обявена на 02.10.2019 г., но тъй като техническите предложения на двамата явили се участници не са отговаряли на изискванията, тя е била прекратена.

„Процедурата е открита отново на 13.11.2020 г. Срокът за подаване на документи бе 30.12.2020 г. За разлика от първата процедура, която не е наречена “дискриминационна”, този път оферти за закупуване на нови тролеи са подали петима участници. Това показва отношението на търговците и производителите към поставените условия.

Като пример – сред изискванията на първата процедура е посочено каросерията на тролеите да бъде от алуминий.

В новата обществена поръчка са уважени всички разумни искания за промени от страна на участниците. Тяхната цел е насърчаване на участието на повече икономически оператори в процедурата и не водят до влошаване качествата на превозния състав“, се казва в отговора.

Анонимният сигнал за злоупотреби е станал повод кметът Пенчо Милков да назначи проверка по случая. Потърсено е било експертно становище на специалист от Русенския университет, изготвен е и независим одит. За да се сложи край на спекулациите, възложителят на поръчката – „Общински автотранспорт Русе“, я е прекратил днес преди обед.

Според общинска администрация сигналът преследва политически цели чрез неверни твърдения и спрягане на имена на служители. „Това обяснява и анонимността на клеветите, на които не може да се потърси съдебна отговорност поради липсата на официален подател. И макар зад сигнала, съдържащ неверните твърдения срещу Община Русе, да не стои конкретно име, имаме основание да го обвържем със следните факти:

- от една година обществените поръчки в Община Русе не се правят за точно определени лица и фирми от тесен, приближен на властта кръг. Напротив, търговци и производители се търсят и канят за участие в процедурите на общината, поръчките се възлагат изцяло и само електронно, прозрачно за всички лица, без пликове и манипулации.

Новото общинско ръководство разпореди да бъдат направени проверки и анализи на извършеното от предшествениците му и освети неприемливи практики в работата на администрацията. Одитите продължават и днес.

Община Русе пое тежкото наследство от близо 9 милиона лева финансови корекции по изпълнени европейски проекти за периода 2014 – 2020 г. основно със следните аргументи от управляващите органи заради нарушения в процедурите“, заявиха от администрацията.

Вместо да приключи тук размяната на въпрос и отговор, председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев взе думата, за да изрази възмущението си, че проф.Илиев „губи времето“ на съветниците, като ги занимава с анонимен пасквил. Той призова колегите си да се противопоставят на фалшивите новини и черния пиар.

Неговото изказване провокира размяна на реплики, дуплики и изказвания на съветници и от други групи. Зад проф.Илиев и принципа, че щом става въпрос за средства в такъв голям размер, трябва да се проверява всяко съмнение, застанаха Бедрос Пехливанян, председател на групата на ГЕРБ, Станимир Станчев, съпредседател на групата на МК СДС и зам.-председателят на Общинския съвет Наталия Кръстева от ГЕРБ. В защита на общинска администрация се изказаха Деница Иванова от МК „БСП за България“ и колегата ѝ Пламен Рашев, зам.-председател на Общинския съвет, както и зам.-кметът по устройство на територията Магдалина Илиева.

Въпреки призивите в началото на заседанието за толерантност, питането нажежи политическите страсти. Припомни се кой какви пари е харчил и кой за какви злоупотреби е сигнализирал. В крайна сметка резултатът е един – поръчката е спряна и не е ясно кога Русе ще има нови електробуси.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари