Образователните медиатори остават на работа

0
Имаше опасност половината от близо 1000 медиатори да останат без работа
Имаше опасност половината от близо 1000 медиатори да останат без работа

Имаше опасност половината от близо 1000 медиатори да останат без работа

МОН е намерило решение за образователните медиатори, за половината от които имаше риск да останат без работа от 1 юли - ведомството ще направи промяна в наредбата за финансиране на институциите, която ще позволи училищата и детските градини да получават отделен ресурс за назначаването на медиатори, социални работници и друг помощен персонал. Това съобщава Деян Колев от Центъра за междуетнически диалог "Амалипе" на сайта на организацията, предаде „СЕГА“.

По думите му тази промяна ще се случи до края на юни, като бюджетът за тази година е подсигурен. "Така всички училища и детски градини с концентрация на уязвими групи ще имат възможност да запазят своите образователни медиатори или дори да назначат такива. Това увериха представители на МОН по време на Кръгла маса, организирана от Център Амалипе на 09.06. в гр. Велико Търново, като съпътстващо събитие към Детския ромски фестивал „Отворено сърце“", пише той.

От организацията сигнализираха няколко пъти за опасността поне 1/2 от близо 1000-те медиатори в страната да останат без работа заради непродължаването на националната програма (с бюджет за м.г. 10 млн. лв.), по която се финансираше заплащането им. Служебният екип в МОН не се трогна особено, като посочи няколко източника, с които училищата могат сами да поемат разходите за медиатори - преходните остатъците, средствата, които се полагат за работа с уязвими деца, европроект "Успех" и др. Всички тези варианти бяха оспорени като неработещи от "Амалипе", които събраха над 21 000 подписа в защита на искането си да се намери устойчиво решение за образователните медиатори.

Новият образователен проф. Галин Цоков, който се е включил онлайн на кръглата маса на 9 юни, е уверил, че министерството оценява високо труда на образователните медиатори и съдействието на Център "Амалипе" и че ще създаде необходимите предпоставки, за да не остане нито един медиатор без заетост след 1 юли. Дректорът на дирекция "Финанси" в МОН Соня Кръстанова е обяснила, че в случая става дума за решение, по-устойчиво дори и от националната програма.

До края на юни МОН ще направи промяна в наредбата за финансирането, чрез която ще се обособи специален ресурс, който училищата и детските градини ще получат за назначаване на образователни медиатори и социални работници. Той ще е насочен към училища и градини с концентрация на уязвими групи, като в зависимост от броя на децата и учениците в тях ще се определя до колко щата може да бъдат финансирани от държавния бюджет. Също така ежегодно ще се определя със заповед на министъра на образованието какво ще е финансирането за един щат. Образователните институции ще могат да изразходват този ресурс само за медиатори, социални работници и друг помощен персонал, което ще включва заплащането им, включително допълнително трудово възнаграждение. Ресурсът ще може да бъде използван през настоящата и следващата година, но не и по-късно. "По този начин ще се сложи край на порочната практика някои училища да не разходват, а да натрупват и да прехвърлят през годините допълнителното финансиране по чл. 52а от наредбата за финансирането (за училища с концентрация на уязвими групи - бел. ред.). На практика, по този начин средствата за работа с уязвими групи, които ал. 3 на чл. 52а позволяват да бъдат разходвани за четири типа разходи, ще бъдат разделени на два потока. Единият ще бъде само за заплащане на медиатори и няма да бъде използван за други цели", казва Деян Колев.

Пред "Сега" той обясни, че средства за тази година има - те ще са в рамките на 34-те млн. лв., които са по чл. 52а от наредбата за финансирането, т.е. за училища с концентрация на уязвими ученици. Разликата обаче ще е, че част от тези средства ще се предвидят само за назначаване на медиатори, като по този начин ще се изравняват неравенствата между големите училища с повече ресурси и малките, на които средствата не достигат за медиатори. Догодина по тази линия ще са нужни повече средства, не само заради увеличението на минималната заплата, но и заради това, че средства за медиатори следва да се предвидят и за детските градини, смята Колев.

Предстои МОН да внесе съответните промени в наредбата. Тепърва ще става ясно дали ще се възприемат предложенията на "Амалипе" - например училищата с 51-150 ученици да могат да назначат един медиатор, тези с 151-500 - двама и т.н., както и средства за медиатори да получават и училищата без уязвими групи, но в процес на десегрегация, защото досега те оставаха извън тези възможности.

Пред "Сега" министър Цоков потвърди, че експертите в МОН работят върху промяна в наредбата за финансирането, където да има отделно перо за заплащането на медиаторите. "Готви се такава промяна и тя ще се реализира. Това, което ме увериха колегите, е, че тази година средства ще има до края на годината и след това ще се планират допълнителни средства в бюджета за 2024 г.", заяви той. По думите му средствата за т.г. са осигурени от актуализция на бюджета - това са пари, които се дават за допълнителна подкрепа на децата и които могат да се преструктурират.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари