Областният управител свиква консултации за състава на РИК

1
Поканени за участие са всички парламентарно представени партии и коалиции
Поканени за участие са всички парламентарно представени партии и коалиции Снимка: Dunavmost / Архив

Поканени за участие са всички парламентарно представени партии и коалиции

На 05.02.2023 година (неделя) от 14:00 часа в Зала 1 на Областна администрация – Русе ще се проведат консултации за назначаване на Районната избирателна комисия (РИК) за предстоящите на 2 април избори за Народно събрание. Консултациите ще бъдат водени лично от областния управител Анатоли Станев.

Към момента техническо-организационният процес по подготовката на изборите в региона протича безпроблемно. Съблюдава се спазването на всички срокове спрямо указанията на Министерски съвет и Централната избирателна комисия, като същевременно на място се решават възникналите казуси.

Поканени за участие са всички парламентарно представени партии и коалиции, като в консултациите могат да участват и други партии, които не са парламентарно представени.

Консултациите ще се проведат в условия на публичност и откритост с присъствие на граждани и медии според капацитета на залата.

Важен срок е, че до 16:00 часа в петък (03.02.2023 г.) представителите на парламентарно представените партии трябва да изпратят или депозират в деловодството на Областната администрация писмено предложение за състава на РИК и нейното ръководство, списък с резервните членове, както и изискуемите документи, а именно:

• писмено предложение за състав на РИК, което съдържа имената на предложените лица, единен граждански номер, длъжност в комисията, образование, специалност, телефон за контакт и партията или коалицията, която ги предлага;

• заверено копие на удостоверение за актуално правно състояние на партията, издадено не по-рано от датата на насрочване на изборите / по-изключение е допустимо представяне на удостоверение, издадени по-рано/ или заверено копие от решение за образуване на коалицията, с което се удостоверяват пълномощията на лицата, представляващи съответната партия или коалиция;

• пълномощно от лицата, представляващи съответната партия или коалиция, в случаите, когато в консултациите участват упълномощени лица;

• копие от диплома за завършено висше образование или оригинал на уверение за завършено висше образование от съответното висше училище (ако все още няма издадена диплома); в случай че документът за завършено висше образование е издаден на чужд език, същият се представя заедно с легализиран превод на български език;

• писмено предложение за резервни членове (съдържащо имената на предложените лица, единен граждански номер, длъжност в комисията, образование, специалност и партията или коалицията, която ги предлага), или когато член на комисията не участва в заседанията ѝ повече от 10 дни;

• декларация за съгласие от всяко лице да бъде предложено за член на РИК и декларация, че отговаря на изискванията на Изборния кодекс (Приложение към Решение № 1584-НС/02.02.2022г. на ЦИК).

Припомняме, че назначаването на Районната избирателна комисия става от Централната избирателна комисия след проведени консултации с партиите и коалициите. Централната избирателна комисия назначава съответната Районна избирателна комисия за всеки район до 50 дни преди изборния ден, тоест очакванията са най-късно до 11-и февруари финално да се знае състава на комисията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

 • 5
  2
  Знаещ
  Който и да е на мястото на ЪНътоли ще е по-добре, ама за жалост и изненада(за наивните) си се скатава на топлия пост вече година и имитира дейности в съгласие с Пенчу и Пламчу!
 • 5
  1
  Изненада
  Този ли е сега областен управител? Аз пък мислех, че го изритаха от друга длъжност преди година! ХАХАХА…
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Шефе, кога ще получим заплата?
- Щом се върне счетоводителят.
- Той в отпуск ли е?
- Не, в затвора.

 

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари