Областната администрация е проверила всички решения на общинските съвети в Русенско

1
Най-честите пропуски са свързани с общинска собственост
Най-честите пропуски са свързани с общинска собственост Снимка: Dunavmost

Най-честите пропуски са свързани с общинска собственост

1663 решения на общинските съвети от осемте общини в Русенско са проверили юристите на Областната администрация през изминалата година. На практика това са всички решения, издадени от органите на местното самоуправление през 2022 г. в региона. Припомняме, че според нормативната уредба областният управител е задължен да провери всички издадени решения от Общинските съвети. За сравнение проверените решения през 2021 г. са били 1604.

През изминалата година са изпратени 11 писма до Общинските съвети, поради констатирани неточности, които не оказват влияние върху законосъобразността на приетите решения. Сред тях са най-вече пропуски, липсващи приложения и доказателства, както и очевидни фактически грешки. Основните пропуски, водещи до незаконосъобразност на актовете, издадени от Общинските съвети през миналата година, са свързани с управление и разпореждане с общинска собственост, учредяване на вещни права върху недвижими имоти – общинска собственост и прилагане на административно производствените правила във връзка с това. Друго често срещано нарушение при приемане на административните актове от общинските съвети е несъобразяване със специалните норми на Закона за местните данъци и такси при определяне на дължимия размер на местните такси и цени на услуги.

Над 78% от върнатите за ново обсъждане решения през 2022 г. са преразгледани от съответния Общински съвет, като в резултат на това над 85% от тях са отменени или изменени съобразно изложените мотивите в заповедите за връщане. Пред Административен съд – Русе са оспорени осем решения. Всички са решени в полза на Областна администрация или са прекратени поради оттегляне на оспорения акт от Общинския съвет. Има обаче и такива, които предстои да бъдат разгледани. Общинските съвети често оттеглят оспорените по съдебен ред актове с последващо решение, прието след момента на образуване на делото. Това е извършено по четири от заведените дела, поради което по същите съдът е прекратил образуваното производство по тях.

При осъществяване на административния контрол се следят и съобразяват новостите в нормативната уредба на национално и на местно ниво, като за същите редовно се информират общинските администрации и общинските съвети. Периодично се провеждат консултации със служители от съответните администрации още на етап изготвяне проекти на документи и проекти на решения на общинските съвети или в хода на обсъждането им в помощните органи към общинските съвети.

По отношение осъществения през 2022 година административен контрол спрямо актовете, издадени от кметовете на общини, са разгледани 5 броя жалби на граждани и организации. В 3 от случаите жалбите са отхвърлени като неоснователни. Поради констатирана незаконосъобразност в две от обжалваните заповеди на кметове на общини, същите са отменени от областния управител съгласно предоставените му правомощия. Заповедите са били свързани с незаконно прекратяване на наемно правоотношение за общински имоти и съответно незаконосъобразно прекратяване на търг.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    Русенец
    Е, каква е тази новина -по закон са длъжни да ги проверяват ?!?!Това е все едно готвачът да сготви !!!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари