Областна управа дари 200 книги на читалището в Белцов

0
Книгите са на разнообразна тематика и е направен опит да се обхванат различни целеви групи
Книгите са на разнообразна тематика и е направен опит да се обхванат различни целеви групи Снимка: Областна администрация

Седмица преди предстоящите Коледни и Новогодишни празници експерти от Областна администрация Русе зарадваха жителите на ценовското село Белцов

Те дариха точно 238 книги на Народно читалище „Пробуда 1922“. Книгите, които са от личния фонд както на областния управител Галин Григоров, така и на голяма част от експертите в администрацията, бяха приети лично от кмета Боряна Георгиева, която е и председател на читалищното настоятелство, както и от библиотекарката Тина Братоева.

Книгите са на разнообразна тематика и е направен опит да се обхванат различни целеви групи. Освен приказки и приключенска литература специално внимание е отделено на някои от най-обичаните произведения от родната художествена литература. Сред тях са стихотворенията на Христо Ботев, Иван Вазов, Елисавета Багряна, Блага Димитрова, Дора Габе, Христо Смирненски и Пейо Яворов. Не правят изключения и заглавия като „Одисея“, „Илиада“ и „Енеида“, както и произведения на съвременни автори.

Припомняме, че подобно дарение беше направено и в началото на месец август в читалището в Тетово. Тогава пак Областната управа в Русе дари над 200 книги на тамошното читалище.

Към момента библиотеката на читалището в Белцов разполага с малко над 6000 тома книги и въпреки ситуацията, породена от COVID-19, от културната институция, която е своеобразен стожер на българщината правят всичко възможно да поддържат искрата на родолюбие жива. Тъй като няма как да се провеждат масови събития, както и да се струпват хора на едно място всеки, желаещ, може да позвъни в читалището и да заяви какво иска да прочете. Създадена е перфектна организация, като от читалището подготвят желаните книги, а на входа на културното средище те биват получавани от жителите.

От читалището не крият, че с нетърпение очакват 2022 година, когато ще бъде отбелязан един век от неговото основаване. Специален повод за гордост представлява и наскоро създадената Лятна академия, благодарение на която през най-топлия сезон от годината селото бива огласяно от детски глъч. Децата, дошли да видят своите баби и дядовци имат възможността да се докоснат до богатството и неповторимостта на родния фолклор и да опознаят богатото ни минало, така че да растат като достойни българи. Освен това към читалището функционират две певчески, танцова и коледарска групи, както и театрален състав. Всички те са участвали на множество конкурси и са завоювали призови места. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари