Областна администрация проучва нуждите от социални услуги в Русенско

1
Обсъждат се партньорства между две или повече общини за съвместно предоставяне на социални услуги
Обсъждат се партньорства между две или повече общини за съвместно предоставяне на социални услуги Снимка: Областна администрация - Русе

Обсъждат се партньорства между две или повече общини за съвместно предоставяне на социални услуги

Нуждите на общините в русенско от социални услуги, финансирани от държавата, бяха обсъдени на работна среща, организирана от областния управител Анатоли Станев. По думите на Станев целта на заседанието е дискутиране и съгласуване между кметовете на общините в област Русе на резултатите от изготвените анализи на потребностите от социални и интегрирани здравно-социални услуги и планирането им. На срещата бе изведена необходимостта за уеднаквяване на подходите при планирането и ефективна координация между областната и общинските администрации и териториалните поделения на Агенцията за социално подпомагане в областта. Според Станев са необходими адекватни и навременни мерки, които в следващите години да гарантират нормален жизнен стандарт на хората от уязвимите групи в региона.

Припомняме, че въз основа на анализите на потребностите и предложенията за планиране на социалните услуги на общинско и областно ниво ще бъде изготвена и приета Националната карта на социалните услуги.

Представителите на общините се обединиха около решението, че е необходимо провеждането на работна среща на експерти от всички общински администрации, на която да обменят информация и да се обсъдят евентуални партньорства между две или повече общини за съвместно предоставяне на социални услуги.

В срещата участваха директорът на Регионалната дирекция за социално подпомагане Милена Влахова, директорите на четирите дирекции „Социално подпомагане“ в областта, кметовете на общините Русе и Две могили – Пенчо Милков и Божидар Борисов, ресорни заместник-кметове, представители на всички общини от региона, както и експерти от Областна администрация и Регионалната здравна инспекция.

От страна на Община Русе и Регионалната дирекция за социално подпомагане ще бъде оказано пълно съдействие за финализирането на анализите и в процеса на планиране на социалните услуги. Областният управител Анатоли Станев благодари за подкрепата от страна на двете институции и за проявената инициатива от ръководството на община на Русе да подпомогне цялостния процес.

Ще бъде насрочена друга дата за обсъждане на резултатите, като на нея ще бъдат обобщени и предоставени конкретните предложения на Агенцията за социално подпомагане. Важно е да се отбележи, че планирането, което се провежда в момента, е за следващите 10 години. Конкретният брой на услугите, които трябва да бъдат разкрити в този период, ще стане ясен при изготвянето на Националната карта. По последни данни държавно делегираните социални услуги на територията на областта са 74, като най-много те са в община Русе. Във всяка от общините функционират и множество други социални услуги, които са финансирани от местния бюджет или посредством различни програми и проекти.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    Русенец
    Тоз още ли е Областен?!!!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари