Обгазяват тонове банани в Бургас, за да зреят по-бързо

2
Опасни банани на пазара?
Опасни банани на пазара? Видео: БНТ

Бургас / Бананите на пазара се обработват с опасни химикали преди да достигнат до крайния потребител. За това сигнализира наш зрител, който до скоро е работил за една от големите компании, които внасят плодовете. Димитър Димитров тръгна по следите на сигнала за опасните банани. Вижте какво откри екипът ни.

Започваме разследването си от тази складова база в град Бургас. Всеки месец тук пристигат хиляди банани, внесени от Еквадор. Преди да достигнат до големите търговски вериги, плодовете остават в складовете около две седмици. Те минават през специална процедура, наречена технологично зреене. То се извършва в зали, в които температурата и влажността на въздуха се контролират постоянно. Екипът ни получи притеснителен сигнал, според който бананите в базата се обгазяват със специални устройства и опасни химикали, с които зреенето се ускорява три пъти. Доказателство за това са тези кадри, се казва в сигнала. Според него плодовете се обгазяват с препарат, който съдържа 90% етилов алкохол.

Изпратихме сигнал с молба за съдействие до Българската агенция по безопасност на храните. След това последва проверка на базата в Бургас. При инспекцията, обаче, не бяха открити нито съмнителните устройства, нито вредните вещества, за които получихме сигнал. А документите на фирмата се оказаха напълно изрядни.

Дафинка Главанска, старши инспектор в БАБХ – Бургас: ”Аз лично не установих такъв проблем. Няма съмнителен процес.”

Служителите на фирмата отрекоха, че обработват бананите с химикали, за да зреят бързо. Но обясниха, че използването на етилен било напълно безвредно. Управителят на базата обясни, че не прилага метода само защото фирмата от 2012 година чака разрешение за него от Агенцията по храните.

Анелия Малинова, служител в базата в Бургас: “Абсолютно безвредно е, да. И се използва в цял свят. Но така или иначе – в България официален отговор за това няма и няма как и ние да го въведем официално.”

Георги Георгиев, управител на базата в Бургас: “Чакаме разрешение. Когато ни дадат разрешение, започваме да го ползваме и ще го ползваме, разбира се.”

Кирил Николов: “Няма закон или норматив, който забранява използването на такъв газ в този процес. Второ – за този газ има от Европейския парламент решение, че не вреди на човешкото здраве и съответно всяка страна-членка вече сама по себе си трябва да реши как да влезе в някви норми за ползването му.”

Липсата на ясен регламент за това дали обгазяването на плодовете е позволено или не, се възприема от фирмите-вносители като мълчаливо съгласие за употребата му. Докато този въпрос остава нерешен, липсата на контрол върху допълнителната обработка на плодовете, ще продължи да провокира слухове и притеснения, че процесът е опасен за здравето.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари