Нямат право да ни глобят за непочистен сняг

0
Наредбите, които ни задължават да почистваме тротоарите, са незаконни
Наредбите, които ни задължават да почистваме тротоарите, са незаконни Видео: Нова телевизия

Наредбите и глобите, които ни задължават да почистваме тротоарите пред домовете си, са незаконни.

Това твърди адвокатът по европейско право Михаил Екимджиев. Според него, след като те са общинска собственост, значи са и общинска отговорност, предава Нова телевизия.

Тротоарите и улиците около забележителностите на Пловдив са непочистени и сковани от лед. Подобна е ситуацията и по основните пешеходни зони в града. От общината обвиняват гражданите, че не са почистили пред домовете си, като се оповават на общинска наредба, в която са предвидени дори парични санкции. Според юриста Михаил Екимджиев тези наложени правила са незаконни. 

„Това не може да бъде законосъобразно, тъй като тротоарите не са частна собственост, те са публична общинска собственост и не са включени в скиците на частните сгради и затова Общината отговаря за тяхното почистване”, коментира адвокат Михаил Екимджиев.

Античният театър е традиционно най-посещаваният обект в Пловдив. Калдъръмът към него обаче е покрит с лед. Това прави старинния обект недостъпен за двойка туристи от Малта, на които екипът ни попада.

Ледът е много хлъзгав. Това е проблем, но стълбите бяха почистени. Трябваше да си купя обувки заради снега”, разказва жена от Малта.

Жителите на Пловдив са свикнали с непочистените тротоари и ежедневната борба с леда. Те са на мнение, че управата на града трябва да положи сериозни усилия, за да задържи туристите.

Юристите съветват, ако паднем и получим травма на заледените улици или си повредим автомобила, задължително да се обадим на 112 и да помолим свидетели на инцидента да останат с нас до идването на компетентните органи. 

Източник: Нова Телевизия
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари