Няма закон за ховърбордовете на пътя

0
А те са опасни, могат да пребият невинни
А те са опасни, могат да пребият невинни

Няма закон, който може да санкционира подрастващите, каращи из улици, тротоари и паркове ховърбордове, ролери или скейтбордове.

Това обяви Богдан Милчев, експерт и основател на Института по пътна безопасност, предава "България Днес".

Оказва се, че десетките малчугани и тийнейджъри, препускащи бясно по алеи и шосета, не могат да бъдат спрени и дори глобени, ако превишат скоростта или предизвикат катастрофа. Ховърбордът е вид скейтборд. Този вид превоз е с две гуми и се задвижва чрез оттласкване с крак.

"Въпреки че са приятно средство за придвижване, те не са безопасни. Нестабилни са и могат да бъдат заплаха както за този, който го управлява, така и за околните. Още по-опасни стават, ако се управляват от неопитен човек, който не знае правилата по пътищата", коментира Милчев.

Според действащото законодателство у нас липсва правна регулация по отношение на ховърбордовете и скейтбордовете. Въпреки че по същото законодателство всяко придвижващо се по пътищата съоръжение с колела, използвано за превоз на хора и товари, е пътно превозно средство, точно тези средства не са контролирани по абсолютно никакъв начин от българските закони.

Според Милчев тези уреди дори не са извадени в някаква категория. "След обстойна проверка на законите ни заключавам, че на практика тези средства не съществуват в тях, думата "скейтборд" изобщо не фигурира в Закона за движение по пътищата. Ползвателите на тези средства за придвижване са част от пътното движение и би следвало да се съобразяват, да познават и да спазват правилата за движение, така както например са задължени велосипедистите и пешеходците.

Никой орган обаче не е натоварен с това да следи доколко тази категория спазва дори общите правила за безопасно движение поради това, че те не съществуват в правните норми на нашето законодателство", сподели още експертът и добави, че подобни развлекателни уреди могат да се използват от хора на всякаква възраст, без това да ги засегне по какъвто и да е начин, тъй като парадоксално липсва закон за управлението на подобен тип транспортно средство.

Така например всички, придвижващи се на две колела, могат да се обличат както поискат и не са задължени да носят обезопасителна жилетка. Няма правило и за това дали пътникът трябва да слезе от превозното средство, когато пресича улиците.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари