Няма горна възрастова граница за шофьорите на училищни автобуси

0
Автобус с деца катастрофира, след като 73-годишният шофьор е починал зад волана
Автобус с деца катастрофира, след като 73-годишният шофьор е починал зад волана Снимка: БГНЕС

Автобус с деца катастрофира, след като 73-годишният шофьор е починал зад волана

Няма горна възрастова граница за шофьорите, които превозват деца или ученици. В Закона за автомобилните превози е записано, че водачите трябва да притежават не по-малък от 2-годишен опит и да са на възраст не по-малка от 25 години.

Повод за проверката ни стана катастрофата на автобус с деца на Литекс снощи след като 73-годишният шофьор е починал зад волана. Той е бил служител на клуба от години. Практиката в спортните организации е различна: от ЦСКА обясниха, че шофьорите, които возят децата от детско-юношеската школа, са на трудов договор към клуба и не са в пенсионна възраст.

От Левски, Ботев - Пловдив и Локомотив Пловдив обясниха, че имат свои автобуси и шофьори, но се налага за детско-юношеските отбори да наемат фирми за превози. От тези фирми алармират, че млади кадри в бранша липсват и настояват за задължителни прецизни медицински прегледи на по-възрастните шофьори.

Внимателен шофьор с над 20-годишен опит във футболния клуб. Така от "Литекс" описват загиналия шофьор. Работел на щат в клуба. Ръководството на отбора каза, че няма нито един фиш за нарушение и не знаят да е имал здравословни проблеми.

"Нито е боледувал от нещо, даже спортуваше и никога не се е оплаквал. При най-малкото оплакване, нали, да знаехме, че има някакво заболяване, ние щяхме да го спрем. Но обичаше много децата и не искаше... Даже му предлагахме, ако иска да го освободим, но той каза ако ме освободите аз какво ще правя", заяви финансовият директор в Литекс Величко Дихонов, цитиран от БНТ.

От бранша казват, че това не е първият смъртен случай зад волана при професионалните шофьори. И признават, че млади хора почти не подхващат тази професия.

"Ние понякога се шегуваме да не видим след време управляващи автобуси на по 100 години, защото младите изчезнаха", каза зам.-председател на Конфедерация на автобусните превозвачи инж. Георги Милошев.

И доказателство за липсата на интерес е община Благоевград.

"Нямаше голям интерес към последната обява за свободно работно място. Един единствен кандидат подаде документи в Община Благоевград ", уточни Симона Митова, директор Образование.

"По-малка е заплатата. Кой да дойде да работи? 990 лв щат. Тук при нас няма кой да дойде млад. Тук както гледате всичко е на възраст вече", подчерта друг шофьор на училищен автобус Желязко Манов.

Трудно се намират шофьори и за децата от община Две могили. Всеки нает сутрин преминава през преглед.

"Преглеждам ги най-редовно преди да излязат да шофират, меря им кръвно, меря им кръвна захар. Няколко пъти се е случвало да имат малко по-високо кръвно. Винаги в кабинета си имам допълнителни лекарства", каза Аксел Ахмед - медицинска сестра.

"Възрастта не трябва да бъде по-голяма за автобусен шофьор повече от 67 години. И рефлекси намаляват, и зрение намалява", обясни Евгени Николаев - шофьор на училищен автобус.

"Всички тези четирима шофьори не са в пенсионна възраст, но догодина живот и здраве предстои пенсионирането на двама от тях", коментира директорът на СУ "Св. Св. Кирил и Методий" в Две могили Елка Маринова.

Във Велико Търново средната възраст на шофьорите е 45-50 години. Карат нови автобуси и всеки ден преди да хванат волана ги проверяват с дрегер.

"Имаме назначен фелдшер на граждански договор. Той им мери кръвното налягане и ги преглежда и им прави проба за алкохол", заяви директор на дирекция "Образование" в община Велико Търново Пенка Игнатова.

Според бранша има изисквания за автобусите, които возят деца, но няма специални изисквания за шофьорите. От там настояват да се обърне внимание на реалното здравословно състояние:

"Гледайки годините на шофьорите ние трябва да знаем, че те трябва да бъдат подлагани на периодични медицински прегледи. Тези медицински прегледи в България за състоянието на шофьорите не са полагат, не се правят и от тук този голям диференс се получава между аз имам документи, искам да карам, но съм на определена възраст ", разказа инж. Георги Милошев - зам.-председател на Конфедерация на автобусните превозвачи.

И транспортният министър определи здравето като тема, върху която трябва да се помисли.

"Трябва да се помисли малко повече за контрол върху здравословното състояние на водачи, които вече са минали да речем 65-годишна възраст и то когато пък си водач на автобус, да не говоря за деца", обясни министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков.

Здравето и опитът зад волана в тази професия безспорно са важни и за тях трябва да мислят институциите. Но за децата също са важни подходът и отношението.

"В петък за отличните резултати, които сме постигнали през цялата седмица се почерпваме с бонбони естествено. Ето така - всяко детенце взима си по едно бонбонче, предоставено от мен за благодарност и добро държание в автобуса", подверта Георги Йорданов - шофьор на училищен автобус.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    4
    Кой луд
    Кой е луд да работи за тез пари Да вдигнат границата за шофьори и военнослужещи,полицаи,пожарникари нс 85 години.Тъкмо в кондикция.
  • 3
    3
    И старите бягат..........
    И кои балъци работят за 780 лева на месец? Накрая ще остане само един работещ. Работник с номер 69.
  • 3
    2
    Младите бягат ...
    В Община Русе щата е 780 лв. - кой, освен пенсионер, ще работи за такава месечна заплата?
  • 3
    1
    питам
    за бе те еристи има ли граница? Границата е един Тагар
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари