Новият ректор на Стопанската академия в Свищов си намали заплатата

0
Членовете на Съвета гласуваха почти единодушно редуциране на възнагражденията по предложение на новия ректор доц.Иван Марчевски
Членовете на Съвета гласуваха почти единодушно редуциране на възнагражденията по предложение на новия ректор доц.Иван Марчевски Снимка: 24 часа

По-ниски заплати ще получават ректора на Стопанската академия "Димитър Ценов" в Свищов, неговите заместници и деканите на четирите факултета на висшето училище.

Това реши на своето първо заседание в петък Академичният съвет на вуза, пише 24 часа.

Членовете на Съвета гласуваха почти единодушно редуциране на възнагражденията по предложение на новия ректор доц.Иван Марчевски. С това решение ще бъдат намалени средствата за възнаграждения не само на ръководството, но и за допълнително възложена работа, уточниха от пресцентъра на Академията.

Както обяви още в предизборната си платформа доц. Марчевски, избраните на тези длъжности "ще работят повече, а ще получават по-малко", защото според него тази работа изисква практически повече отдаденост, а не финансова мотивация. Академиците отмениха и пожизнените заплати и привилегии на бившите ректори и почетните професори, които си беше гласувал скандалният ексшеф на висшето училище Величко Адамов.

Академичният съвет на Стопанска академия избра с тайно гласуване заместник-ректорите за мандат 2016-2020 г. Ректорът доц. д-р Иван Марчевски предложи броя на своите заместници и номинира конкретните хабилитирани преподаватели.

Проф. д-р Марияна Божинова, която беше назначена за ВрИД ректор със заповед на министъра на образованието, бе избрана от Академичния съвет за зам.-ректор по Учебна дейност. Тя ще отговаря за обучението на студентите в ОКС "бакалавър" и ОКС "магистър". Ресорът "Управление на качеството и развитие на академичния състав" е поверен на проф. д-р Георги Иванов.

В неговите отговорности попада и разработването на учебната документация и вътрешната нормативна база. Към момента, проф. Иванов е ръководител на катедра "Контрол и анализ на стопанската дейност". Зам.-ректор по "Научноизследователска и проектна дейност" ще бъде доц. д-р Тодор Кръстевич, който към момента е ръководител катедра "Маркетинг".

В неговия ресор ще бъдат Институтът за научни изследвания, научните издания и участието на Академията в национални и международни проекти. За зам.-ректор по "Студентска политика и институционални комуникации" бе избран доц. д-р Николай Нинов, директор на Академичния център за кариерно консултиране и връзки с обществеността.

Ресорът на доц. Нинов обхваща приема на студенти, подпомагането им като кариерно консултиране, социално-битовите въпроси и алумни общността на Стопанска академия. Четиримата зам.-ректори встъпиха в длъжност веднага след избирането им.

В унисон с обещанието, което новият ректор даде пред Общото събрание, Академичният съвет прие изменения в досегашния Правилник за прилагане на Закона за развитие на академичния състав в Стопанска академия. Взето беше решение за закриване на Академичната експертна комисия, която при съществуването й можеше да бъде използвана като инструмент за намеса в процедурите по академично израстване на преподавателите.

Членовете на Академичния съвет приеха отчета за изпълнението на бюджета за 2015 г. и гласуваха Бюджет 2016. Според финансовия директор проф. д-р Георги Баташки, новият бюджет е така разчетен, че да няма притеснения за финансовото състояние на Стопанска академия. Той увери членовете на Съвета, че не съществува и най-малкото съмнение за запазване на настоящите работни места и текущите възнаграждения за работещите в Академията.

Сред точките в дневния ред на заседанието бяха още проекто-бюджета на Студентски съвет, план-приема за следващата учебна 2016/2017 година, таксите за кандидатстване и обучение.

След провеждане на първото заседание на Академичния съвет и избора на зам.-ректори, предстои избор на ръководните органи на факултетно и на катедрено ниво. На съответни заседания ще бъдат избрани декани на четирите факултета, а след това и ръководители на катедрите.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари