След скандала в Свищов искат 10 години стаж, за да станеш ректор

0
Бившият ректор на Свищовската академия Величко Адамов в компанията на чалга певица и Красьо Черния
Бившият ректор на Свищовската академия Величко Адамов в компанията на чалга певица и Красьо Черния

10 години стаж на доцентска или професорска длъжност, за да имаш право да станеш ректор. Това изискване е заложено в законопроект за висшето образование, внесен от депутати от Реформаторския блок. С него се въвеждат нови текстове в сега действащия закон, които да наложат допълнителни изисквания при избора на университетските ръководители.

Заради липсата на такива текстове неотдавна Стопанската академия в Свищов успя да избере на ректорска длъжност 36-годишната проф. Теодора Димитрова, известна като протеже на предишния ректор Величко Адамов, въпреки липсата на достатъчен стаж като хабилитирано лице. 

С новите текстове кандидатът за ректор трябва не само да има 10 години стаж като доцент и професор, но и те трябва да са били по основен трудов договор с висшето училище. Завишени изисквания има и към заместник-ректорите – при тях стажът трябва да бъде 9 години, но се допуска през този период те да са били не само професори и доценти, а и асистенти.

За декан или директор на университетски филиал исканите години са 7. Според мотивите към законопроекта това ще даде възможност да бъде намалено напрежението във висшите училища при провеждането на подобни избори и ще се премахне възможността вотът да става „на тъмно“.  Така ще се гарантира също, че няма хора без опит да бъдат избирани на ръководни длъжности и да им се възлагат функции, за които не са били подготвени.

Източник: КЛУБ Z
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари