Новият директор на операта в Русе стъпи в длъжност

6
Пламен Бейков заема мястото на досегашния директор Иван Кюркчиев
Пламен Бейков заема мястото на досегашния директор Иван Кюркчиев

Пламен Бейков заема мястото на досегашния директор Иван Кюркчиев, след проведен конкурс

Пламен Бейков е роден през 1967 година в Свищов. Възпитаник е на НГДЕК „Константин-Кирил Философ“. Завършил е оперно пеене в Кралския колеж за музика – Лондон и е специализирал в „Българската академия за изкуство и култура“ при българския певец Борис Христов в Рим. В продължение на петнадесет сезона е солист на Русенската опера. От началото на юли 2018 година до настоящия момент е и драматург на Държавна опера-Русе.

Като оперен артист е участвал в продукции на всички български оперни театри, гастролирал е в почти всички европейски страни, САЩ и Япония. Участвал е в продукции на националните оперни театри в София, Казан и Сараево. Като камерен изпълнител и солист на кантатно-ораториални произведения, Пламен Бейков също е добре познат на българската публика, изявявал се е в най-авторитетните концертни зали в Испания и Русия.

В Русе и страната добива популярност като автор и водещ на образователните програми на Русенската опера в периода 2010-2019, излиза на сцената като сценарист и водещ на редица концерти от нейния афиш.

В продължение на 15 години участва в концертни и просветителски проекти на Фондация „ЮЛАНГЕЛО“.

През 2016 година на камерната сцена на Държавна опера - Русе Пламен Бейков осъществява своя режисьорски дебют. Реализира свои постановки за Старозагорската и Русенската опера. Негови постановки участват на Фестивала „Сцена на вековете“ на Царевец – Велико Търново и на Международния фестивал „Изкуството на Барока“ – София. Последната му режисьорска работа бе осъществена в Русе – световната премиера на операта „Хамлет“ от Джоузеф Самър за мащабната продукция на Държавна опера-Русе.

В началото на 2019 година започва неговото сътрудничество с Българската хорова капела „Георги Робев“ с диригент Нели Трошева. С този хоров колектив през 2021 записва и издава соловия албум „Архангелски глас“ с български и руски многогласни и старинни монодични църковни песнопения.

През 2020 година Пламен Бейков защитава своята магистърска степен в специалността Музикално-сценична режисура в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ в класа на проф. д-р Виолета Горчева.

Носител е на наградите „Достоен за Свищов“, „Златно перо“ и Награда „Русе“ за принос в развитието на изкуството и културата.

От 1 март 2022 година Пламен Бейков е директор и главен художествен ръководител на Държавна опера - Русе.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    5
    Пффф
    За чий му е на опера-Русе пиар? Пред кого го презентира, на чии въпроси отговаря на които директор на операта няма отговори? Симфоници са оставени без заплати, че се наемат от други опери. Защо? Отдел "администрация" на операта ни е пълен до немайкъде. Спрете се! Най губещото предприятие в света на изкуството сте!
  • 7
    4
    Иван
    Пиарьт на операта още ли е на работа?Та е куха тиква!Новият директор да я маха!
  • 11
    3
    Като стана дума ...
    Та, като стана дума за грамотност, хайде да започнем от неграмотния пи-ар на операта Димитрова, че още пазя мейла от нея: "колеги това чОдесТна новина", разпратен по три пъти на всички медии. Превърна се в нещо като запазена визитка за опера-Русе.
  • 10
    2
    Неграмотен редактор
    Ало, редакторе, виж си заглавието! Човекът не е "стъпил", а е ВСТЪПИЛ в длъжност. Срам и позор за българин да пише неграмотно на родния си език!
  • 6
    1
    оперен
    Война стана, те още си играят да издържат 300 клакьора във фалирата опера.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари