Новият данък на Москов оскъпява бисквитите с 1 лев, а пържените картофи с 1,12 лева за порция

1
Москов се похвали, че всички харесват новия данък „вредни храни“
Москов се похвали, че всички харесват новия данък „вредни храни“

Цялата медицинска общност и пациентските организации подкрепят идеята за данък „вредни храни“. С това се похвали здравният министър Петър Москов.

В проекта за Закон за данък за обществено здраве, който беше представен във вторник от Москов, е заложено с по-висок данък да се облагат 4 групи храни – продукти с добавена захар, с много сол, растителни масла и кофеин.

След въвеждането на данъка се очаква цената на бисквитите да се увеличи с около 1 лев, а пържените картофи може да скочат с около 1,12 лева за порция. Цената на имитиращите млечни продукти ще се вдигне с около 80%, а тази на газираните напитки – с 31%.

Петър Москов обясни, че такъв данък е въведен в Унгария през 2011 г., а две години по-късно Световната здравна организация е отчела средно 27% на намаляване потреблението на вредните храни.

Трябва да има ясна информация, на видно място, че продуктът съдържа сол, захар, кофеин, трансмастни киселини и че е обложен с данък за това, подчерта Москов.

Той е убеден, че фискалните мерки и пропагандната кампания са сред основните стълбове за промяна на начина на хранене на българите.

По думите му според английска публикация едни и същи продукти съдържат повече трансмастни киселини, когато са за източноевропейския пазар в сравнение със западноевропейските държави. Медицинските данни пък сочат, че увеличаването на трансмастни киселини с 2% в храната води до 24% по-голям риск от сърдечно-съдови заболявания, категоричен е здравният министър.

Той допълни, че хлябът, месото, маслото и кашкавалът няма да бъдат облагани с по-висок данък, стига в тях да не се съдържат трансмастни киселини.

Проектът за Закон за данък за обществено здраве вече е публикуван на сайта на Министерството на здравеопазването за обществено обсъждане. Предстои текстовете да бъдат съгласувани с други министерства. Вече се водят разговори и с Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България.

Петър Москов награди днес спешните екипи, които се отзоваха при верижната катастрофа в тунел „Витиня“, при която се сблъскаха 51 коли. При инцидента загинала трима души, а 14 бяха ранени, сред които дете и бременна жена.

Първият екип на Спешна помощ пристигна 5 минути след сигнала за тежката катастрофа.

Грамоти и парични премии получиха близо 20 лекари, медицински сестри и шофьори.

Източник: OFFNews
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари