Петър Москов - на съд!

0
Бизнесът: Москов - на съд заради данък "вредни храни"
Бизнесът: Москов - на съд заради данък "вредни храни" Снимка: БГНЕС

Здравният министър - на съд.

Тази стъпка обмислят браншови организации от хранително-вкусовата промишленост. Те се канят да заведат колективен иск срещу Петър Москов за уронване на престижа им с готвения данък „вредни храни”. Оказва се, че под удара на новия налог може да падне дори черковната нафора, предаде Нова телевизия.

Припомняме, че Министерството на здравеопазването предложи въвеждането на нов данък от 10% върху така наречените вредни храни. Целта е опазването на човешкото здраве, от една страна, и от друга - ограничаване до известна степен производството на вредни храни.

Учените отдавна са доказали, че приемането на повече от 5 грама сол на ден води до атеросклероза, затлъстяване, високо кръвно и още проблеми със здравето. На тези проучвания се базира и идеята на Здравното министерство. Под ударите на бъдещата такса ще попаднат именно храните с повече сол. Всъщност България е на второ място в света по консумация на сол.

Подобен данък вече е въведен в Дания и Унгария. Преди да се случи и у нас обаче, предстоят преговори с Финансовото и Земеделското министерство.

Източник: Нова Телевизия
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари