Новите винетки се оказаха незаконни

8
Отново сме свидетели на потъпкване на законите в държавата от власт имащите
Отново сме свидетели на потъпкване на законите в държавата от власт имащите

В основните групи, организиращи протестите срещу поскъпването на цената на винетките се появи интересна информация, според която вдигането на цената на тол таксите е напълно противозаконно. Ето какво публикуваха те:

Отново сме свидетели на потъпкване на законите в държавата от власт имащите.

В самият закон за винетните стикери и тол таксите е ясно записано:

(13) (Нова – ДВ, бр. 39 от 2011 г.) Председателят на управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ одобрява със заповед графичното оформление на различните групи и видове винетки. Заповедта за графичното оформление на различните групи и видове винетки за съответната година се обнародва в „Държавен вестник“ в срок до 30 ноември на предходната година.

Но след проверка се оказва, че новината е обсъждана краят на месец Ноември и е обнародвана на 11 Декември 2015.

Шофьори от цялата страна се организират през социалните мрежи в национален протест срещу поскъпването на винетките.

Стотици протестираха днес  срещу по-скъпите винетки.

Водачи на МПС от Дупница и Благоевград затрудниха движението по новата магистрална отсечка на АМ „Струма“ край Дупница, като караха с 30 км в час.Покрай автошествието премина и кортежът на премиера Бойко Борисов, който днес откри рехабилитиран второкласен път край Разлог и отказа да коментира протеста срещу винетките, тъй като бил „малоброен”.

Протести се състояха и в Добрич, Враца, Севлиево и на други места в страната.

Шествието в Бургас е преминало спокойно, въпреки че се е образувало задръстване, обясни организаторът на протеста Николай Димитров.

Димитров уточни, че не е имало изнервени ситуации между протестиращи и полиция. Според него има хора, които умишлено се бутат в мнозинството и търсят провокация.

„Другата седмица ще се събера с хора и ще обсъдим тези неща. Аз съм за будно гражданско общество, но не съм за провокативни елементи и простотии“, допълни той.

Димитров смята, че освен отстояване на принципи и позиции, трябва да има и диалог. Той обясни, че ще направи всичко възможно, за да не се изражда принципният и истински проблем. Следващата седмица се очаква протестът отново да продължи.

Протестиращите са убедени, че държавата разполага с достатъчно средства за поддръжката на пътната система в страната.

Те също така призовават да се затегне контрола върху разходването на пари за строителство и ремонт на пътища, което също може да даде допълнително постъпления.

Протестите срещу по-скъпите винетки не трогнаха регионалния министър Лиляна Павлова.

Преди дни тя коментира, че те не са задължителни и който не иска, да не ги купува и да не ползва пътища.

„Протестите срещу повишението на цената на винетките не са масови, има разбира се протестиращи, деля ги на две групи. Хора, които е справедливо, нормално да протестират. При всяко едно повишение на цена има несъгласие, така че приемам тяхното мнение и позиция. Има и такива, които са регулярно протестиращи по всякакви теми”, убедена е Павлова.

Решението е взето и влиза в сила на 10 декември, а на 15 декември се очаква да започне разпространението на новите винетни стикери, каза регионалният министър.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, синът ми глътна 1 лев, ще умре ли?
- Глупости, колко депутати се нагълтаха с милиони, даже разстройство нямат!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари