Новите търговци на дрога в Русе са учениците

3
Нов модел на разпространение на наркотиците
Нов модел на разпространение на наркотиците Видео: NOVA

Нов модел на разпространение на наркотиците

През изминалата седмица двама ученици бяха заловени да разпространяват наркотици, а в Русе, оказва се, всеки втори единадесетокласник познава човек, който може да му продаде дрога. Младежите се снабдяват с дрога и чрез т. нар. „даркнет“ или тъмна мрежа в онлайн пространството, където може да се намери почти всичко. А по-малко от 1 процент от родителите са наясно или се съмняват, че детето им използва наркотици, предава NOVA.

Амфетамини, метамфетамини, марихуана-достъпни и евтини. С неясен състав и опасни. "И най-опасното, че бързо се става зависим. И в същото време съдържанието на самите кристали - никой не знае какво има вътре, което е много опасно", твърди Румен Николаев, инициатор на кампания „Заедно да спасим децата и Русе от дрогата”.

Моделът на разпространение бил променен. Вече почти никой не търсел дилъри. Търговци ставали самите ученици, признават част от децата в Русе.

"Около 13 процента от децата споменават, че техни съученици им предлагат наркотици, а отделно, ако напишат в Google каквото и да било, дори напоследък райският газ, който е интересен - излизат всякакви сайтове, откъдето абсолютно спокойно можеш да си поръчаш. И тази "даркнет", за която се говори, по която пък за съжаление експертите от МВР им е трудно да установят кой точно ги предлага - лесният достъп им дава възможност да експериментират", твърди Радостина Пейкова, началник на отдел „Здравни дейности“ -Община Русе, председател на Общинския съвет по наркотични вещества.

А възрастовата граница на употребяващите пада до 11-годишна възраст, като родителите нямат представа за това. Затова доброволци започнали кампания за информиране по време на родителски срещи в училищата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    5
    Очевидно дърт
    Има ли Румен Николаев, значи има някакво мошенничество. Познавам го от повече 25 години.Комбинативен е, има бърза мисъл, но на ниско ниво. Абе след като оплете Бобокови за 10 години има някакви качества. Но, след като ПИБ му прибраха парите май се оказа не толкова умен. Нещо е надушил, нещо прави в момента някоя схема за пари. Няма лошо ама да прави пари от такава гнусна тема си е мародерство.
  • 9
    4
    Бивш
    Румен Николаев- пълен ,човешки боклук ! И затворът му е малко !
  • 13
    3
    Добро утро
    Вие чак сега ли разбрахте за този модел на разпространение на наркотици?! Голямо откритие сте направили! Продължавайте с плакатчетата и флаерите и може да се разбере, че и някои учители съдействат за разпространение на наркотици. Всички псевдомероприятия, които правихте с превантивния център и едни неграмотни преподавателки Е.Б. и Н.В. не постигат никакви резултати. На всичко отгоре те се опитват да правят неграмотни изследвания като използват труда на студенти като им възлагат курсови и дипломни работи, резултатите от които използват за свои публикации. Ето, това е цялата работа, коя не цели здравето на децата, а личните интереси на такива субекти и вдигане на шум по медиите.
  • 12
    2
    daskal
    Само като се спомене Румен Николаев и замирисва на мръсотия. С останалото сме съгласни.
  • 13
    1
    asgag
    а техните самотни родители са държавни служители
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари