На "пазара за наркотици" в Русе "кристалът" и марихуаната са най-търсени

5
Според  главен инспектор Петър Ванев всеки дилър си има собствени закодирани фрази за количество и вид дрога
Според главен инспектор Петър Ванев всеки дилър си има собствени закодирани фрази за количество и вид дрога Снимка: КИС 13, стоп кадър

Метамфетаминът, познат на улицата като "Кристал", и марихуаната са най-търсени на "пазара за наркотици" в Русе

"Криминалистите от областната полицейска дирекция работят активно срещу наркоразпространението в региона, като всяка година количеството на задържана дрога се увеличава", каза за БТА главен инспектор Петър Ванев - началник на сектор "Противодействие на криминалната престъпност" към ОД на МВР в Русе.

"Резултатите, които показваме в последните няколко години, се дължат на натрупания опит и методите за противодействие. Наблюдава се и промяна във видовете наркотици, които се продават, както и засилване на опитите дилърите сами да отглеждат марихуана или да произвеждат метамфетамин", обясни Ванев. При полицейски акции за година в Русенско са задържани 35 кг марихуана, 49 растения канабис в оранжерии и 1,2 кг метамфетамин. Има открити също хероин, кокаин и екстази, но в по-малки количества.

"Кристалът" е един от най-опасните видове наркотици. Наричат го още "дрога за бедни". Употребата му води до сериозни мозъчни увреждания и до необратими здравословни последици. А се приготвя лесно - вкъщи с подръчни материали от всеки с малко повече познания. Информацията е налична в интернет. "Съставките, които се използват за приготвянето на метамфетамина, са лесно достъпни. Част от тях са забранени медикаменти. Например, като ефедрина, който е основна съставка, и въпреки това успяват да се снабдят с него.

Метамфетаминът създава условия за халюцинации, за агресивни и депресивни състояния, дава много енергия за по-дълъг период от време, лишава усещането за глад. При натрупването на ефекта от този вид наркотик се получават изключително лоши последствия за здравето. Хората, използващи метамфетамин продължително време, изглеждат ужасно. Агресивните състояния са много опасни. Приелият този вид наркотик може да нападне човек без причина. Метамфетаминът разгражда мозъка, унищожава тъкани", обясни инспектор Петър Ванев.

По думите му, средната цена на грам "Кристал" на улицата е между 70 - 80 лева. Количеството е достатъчно за около четири-пет дози. Цената на грам марихуана е 15 лева, на хапче екстази - 10 лева, кокаинът е с цена за над 100 лева за грам, а ако е качествен, струва много повече. Ванев обясни, че в града няма т. нар. "явки" - места за разпространение на наркотици. Всичко е според договорката между дилъра и купувача. Отделно, наркоразпространителите са много по-мобилни и комбинативни, за да се пазят от полицията.

Паролите за определен вид наркотик също са различни и според договорката. Всеки дилър си има собствени закодирани фрази за количество и вид дрога. Комуникацията върви основно в месинджър и във вайбър. Пазят се дори и в разговори на живо. Например, купувачът се обажда на дилъра и му иска пари на заем. Ако иска 20 лева, означава, че ще купи наркотик за тази сума.

Друга парола, която използват, е "Да се видим след 20 минути!", т.е., ако купувачът използва метамфетамин, иска за 20 лева от този наркотик.

Пандемията също е повлияла отчасти на наркоразпространението заради затворените нощни заведения и училища. В дискотеките основно се разпространяват кокаинът, който е за по-богатите, и хапчетата екстази - за партита. При тях се наблюдава спад в разпространението.

Останалите видове дрога обаче, били използвани по време на домашни купони. Петър Ванев обясни, че лятото е много по-активен сезон за разпространение на наркотици. Наблюдава се и миграция на част от т.нар. контингент към морските курорти. "Ние имаме много добра комуникация с колегите от областните дирекции на МВР по морето", поясни инспектор Ванев.

Русенските криминалисти залагат на превантивната дейност и на противодействието на разпространението на наркотици. Организират се спецоперации в нощните заведения, както и в районите на училищата, където са най-уязвимите групи. Не е тайна, че по-леките наркотици се разпространяват сред големите ученици. Например, използват марихуаната основно за забавление.

Полицията има пълно съдействие от ръководствата на училищата, като се наблюдава намаляване на разпространението в районите на учебните заведения. Криминалистите организират и беседи с ученици, показват им чрез видео и снимки вредите от употребата на наркотици. По думите на Ванев, има родители, които нехаят, но напоследък все повече семейства се обръщат за помощ към полицията. "Сигналите, че дете употребява наркотик, са промяна в поведението и физиологията му - губи апетит и отслабва", казва русенският криминалист. /НТ/

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпи, сега вече сме женени и можеш да пиеш по-малко бира!
- Започваш да звучиш като бившата ми жена!
- Ооо, не знаех, че си бил женен!
- Не съм бил!!!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари