Русенски ученички слабеят с амфетамини

0
Русенски ученички слабеят с амфетамини

Сред русенските ученици нараства броя на употребяващите синтетични наркотици и най-вече амфетамини.

Това съобщиха директорът на Центъра за психично здраве в Русе д-р Теменужка Матева и колегите й докторите Станислав Иванов и Пламен Панайотов, пише "Русе нюз". По думите им, само за две години броят на учениците, търсещи консултативна помощ от Центъра, е нараснал близо 3 пъти. Тревожна е и тенденцията към увеличаване на употребяващите марихуана и амфетамини, особено при 13-годишните.

За 2012 година в Центъра за психично здраве в Русе са консултирани 484 юноши и тийнейджъри на възраст между 15 и 21 години, съобщи д-р Матева. Само една година по-късно тази бройка драстично се е увеличила до 1246 души. От началото на 2014 година до сега през центровете в града са минали над 800 младежи. Като основна причина за посягане към дрогата те са посочили опитите за избягване на породено по различни причини напрежение или депресия и не рядко, особено при девойките, желанието за намаляване на личното тегло.

Преди една седмица в мъжкото отделение на Центъра за психично здраве по спешност са постъпили два сериозни случая – единият на 22 години, а другият – на 24. И двамата са с тежки метамфетаминови психози, които се характеризират със себенараняване и нараняване на други хора, с психотични изживявания и дори с опити за убийство и самоубийство, коментира доктор Матева.

Според медиците, сериозна вина за тревожното положение сред младежите, имат и родителите или по-скоро липсата на тяхното присъствие и подкрепа, докато те израстват. Освен това се счита, че както тютюнопушенето, така и употребата на наркотични вещества, е поведенчески модел, който децата копират.

Източник: Русе Нюз
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Как да вбесите мъжа си?
Изчакайте го да изпревари с мъка 16 ТИР-а и тихо кажете, че ви се пишка!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари