Новград отпразнува 148-годишнина

0

На 15 юли официално беше отбелязана 148-годишнината от преминаването на Дунава на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа.

Тържеството се проведе на площада в село Новград, който се оказа тесен, за да побере гостите и жителите на населеното място, дошли да почетат паметта на героите. За да отдадат почит към двамата войводи и четниците, дойдоха народните представители Пламен Нунев и Светлана Ангелова, областният управител на Русе доц. Стефко Бурджиев, кметове и председатели на общински съвети от съседни общини. Сред официалните гости беше и кметът на побратимената с Ценово румънска община Валя Драголуй Марин Мотоля.

Тържеството започна с изпълнение на самодейци от група „Полянци“ към местното читалище. Изпълненията на малката Симона Иванова допълнително повишиха емоционалния градус на публиката. За доброто настроение се погрижи и оркестър „Фаворит“. Всички присъстващи останаха впечатлени от танцовата композиция „Хубава си моя горо“, която беше съчетана и с лазерно шоу. В празника участваха и представители на национално дружество „Традиция“, облечени в четнически униформи. Те представиха експонати от въоръжението на четниците и застанаха на почетна стража пред вечния огън.

Тържеството беше открито от кмета на Новград Диана Копчева. Тя изтъкна, че четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа е първата, която използва военна структура в действията си и показва висок боен дух. „Преди 148 години патриотите извършиха величав подвиг, а саможертвата им и днес продължава да вълнува поколенията“, подчерта в словото си кметицата.

Кметът на общината д.р Петър Петров в привественото слово подчерта, че походът на четата е един от първите знаци пред чуждите дипломати и международната общност за необратимия път към свободата на българския народ. „Преминаването на четата през Дунава дава ново начало на национално-освободителната борба. През месец юли 1848 Хаджи Димитър и Стефан Караджа със своята чета водят поредица от сражения от Дунава до Балкана и трасират пътя на последвалите ги по-късно борци за свобода“, подчерта кметът на община Ценово.

Губернаторът на Русенска област Стефко Бурджиев се обърна към присъстващите с думите, че поемайки пътя към безсмъртието борците за народна свобода са се превърнали в пример за подражание на поколения българи.

Празникът завърши с пищна заря, а за първи път пред присъстващите и гостите бе представено лазерно шоу. Кръшни български хора се извиха на площада след последния залп на илюминациите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари