149 години от слизането на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа

2

С пищно тържество снощи в с. Новград беше отбелязана 149-та годишнина от слизането на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа на българския бряг на река Дунав.

Събитието уважиха заместник областните управители на област Русе Валентин Колев и Свилен Иванов.

Официалната част откри кмета на населеното място Диана Копчева, а сред гостите на знаковата годишнина бяха още руският вицеконсул Иван Пивоварчук, народните представители Светлана Ангелова и Андриан Райков, д-р Петър Петров, кмет на Община Ценово, негови колеги, заместник-кметове, председатели на общински съвети, общински съветници от съседни общини, представители на териториални звена, много гости и жители на Новград.

В своето приветствено слово, г-н Валентин Колев благодари за поканата от свое име и от името на заместник областния управител г-н Свилен Иванов и изрази задоволство да е част от това честване, което дава възможност с признателност и благоговение да се отдаде  признателност пред героите, които с вяра и плам са воювали за родината. Припомняйки събитията от онези паметни дни, Валентин Колев отбеляза, че Хаджи Димитър, Стефан Караджа и техните смели четници са се превърнали в пример за поколения българи.

В празничната програма се включиха местни самодейни състави и известната наша певица Славка Калчева.

По традиция с едноминутно мълчание беше почетена паметта на хилядите знайни и незнайни български чеда, воювали за свободата на майка България.

Честването приключи с тържествена заря-проверка и светлинно шоу.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари