Изграждат нова инфраструктура за облекчаване на трафика на Дунав мост

5
Държавата е предвидила 5 458 000 лева, а реализацията ще бъде осъществена след обществена поръчка
Държавата е предвидила 5 458 000 лева, а реализацията ще бъде осъществена след обществена поръчка Снимка: Русе Медиа

Държавата е предвидила 5 458 000 лева, а реализацията ще бъде осъществена след обществена поръчка

Нови платна за леките и тежкотоварните автомобили заедно с промяна на инфраструктурата около трасе „Изход“ на Дунав мост в Русе ще бъдат изградени през следващата година. Държавата е предвидила 5 458 000 лв., а реализацията ще бъде осъществена след обществена поръчка за „Инженеринг (проектиране, строителство и осъществяване на авторски надзор) за обект: „Изграждане на пътни платна, като част от инфраструктурата на трасе „Изход“ в зона „Запад“ на ГКППДунав мост-Русе““, обявена от Агенция „Митници“. Срокът за подаване на оферти е до 7 декември, информира Русе Медиа.

За тази реконструкция се говори от няколко години, но до момента не е осъществена. Според експертите, незавършеността на пътната инфраструктура създава трудности на изходящия трафик. В източната част на зона „Запад“, непосредствено преди линията за митнически контрол, е разположено хале за щателна митническа проверка на леки автомобили. Налага се всички автомобили, напускащи страната, да се движат по старото трасе, което представлява хоризонтална крива с малък радиус и надлъжен наклон 8 %‚ заобикалящ халето и подхождащ към линията за контрол.

Идеята е да се премахнат старите постройки веднага след кръговото кръстовище за подход към граничния пункт и там да се направят трасета, които да отвеждат леките коли директно към гишетата за пътни такси и разрешителни.

В началото на зона „Запад“ има свободно пространство, което е необходимо да бъде оформено като трасета за товарни автомобили, подхождащи към линията за митнически контрол. Всичко това ще премахне конфликтния участък с кривата, където се получават струпвания на товарни автомобили поради невъзможността да заемат определените им за контрол товарни трасета.

Необходимо е да се проектира и изпълни пътната връзка между кръговото движение преди граничния пункт, транспортния портал за товарни автомобили, влизащи в зоната, и линията за контрол на дейността по пътни такси и разрешителни в граничния пункт. Това включва рехабилитация на съществуващите асфалтови трасета и изграждане на нови такива на мястото на съществуващите тревни и други площи в този участък. Целта е да се получи обща асфалтова площ, която с подходяща организация на движение да отдели лекия от тежкия трафик и създаде буферна зона, която да поеме максимален брой товарни превозни средства и да ги насочи организирано към линията за контрол.

Очакваните резултати са:

  • Ще се облекчи изходящият товарен трафик в зона „Запад“. С изграждането на трасетата около халето за ЩМП на леки автомобили ще се премахне конфликтната точка в съществуващата хоризонтална крива с малък радиус в началото на подходите към автомобилните везни;
  • Този проект ще позволи да се достигне максималната пропускателната способност на съоръжението „Дунав мост- Русе“;
  • След оформяне на свободното пространство в началото на пункта, като трасета за товарни автомобили, ще се създаде буферна зона. Тя ще поеме голяма част от изчакващите на бул. „Тутракан“ товарни автомобили, които изчакват навлизането си в граничната зона. Това ще бъде ефективна мярка за намаляване натоварването на движението по бул. „Тутракан“, проблем който предизвиква сериозно обществено напрежение в Община Русе.
  • Пренасочването на товарния трафик през новоизградените трасета ще облекчи движението на леки автомобили зоната и подхода им към линията за заплащане на таксата за преминаване на „Дунав мост- Русе “;
  • С пускането в експлоатация на халето за ЩМП на леки автомобили ще се създадат условия за контрол на трафика им;
  • С предприетите комплексни действия ще се увеличи капацитета на ГКПП и ще се намалят значително опашките от МПС по бул. „България“ и по бул. „Тутракан“;
  • Ще се създадат нормални условия за работа на служителите на Агенция „Митници“ и ГД ‚‚Гранична полиция“, което ще позволи извършването на ефективни проверки при използване на наличните технически сгради и съоръжения;
  • Изграждането на паркинг за временен престой на подлежащи на допълнителен контрол преминаващи превозни средства (за не повече от 2-3 товарни автомобила) ще създаде възможност за ефективни последващи контролни действия, без да се създават пречки на трафика;
  • Обособеният до него малък паркинг за леки автомобили ще се използва от служителите на всички гранични служби, като по този начин ще се създадат условия за спазване на утвърдения ред за присъствие в зоната.
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    2
    гг
    А каква е гаранцията, че парите няма да се хвърлят на вятъра както за сегашното по-ново трасе 'ВХОД" ?
  • 9
    1
    Ръ Бъ
    Това се прави може би във връзка с предстоящото ни приемане в Шенген, където на вътрешна граница "ще останат посочените служби" ???
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари