Нова българска пещера е картографирана в Поповско

10

Новата подземна кухина се намира в землището на село Паламарца

В Поповско е картографирана нова пещера в България. За новата подземна кухина, която се намира в землището на село Паламарца, съобщи директорът на Историческия музей в града Владимир Иванов, цитиран от БТА.

При рутинни дейности преди дни екип музейни специалисти попадат на дупка в района на селото. Направен е опит да се влезе в нея, но от съображения за сигурност е преустановен. Новото предизвикателство кара ръководството да търси специалисти, които да проучат обекта.

Направена е връзка с пещерняци от пещерно дружество „Приста“ в Русе. Вчера тричленен екип, ръководен от археолога и спелеолог Сашо Попов, успява за влезе в природното образование.

След часове работа на терен бе открита и картографирана нова пещера в България. Малка и красива. Към момента е достигнато на дължина шест-седем метра. Предстоят допълнителни проучвания и изследвания.

По думите на Владимир Иванов в района на община Попово няма друга пещера. „Покрай археологията, дадохме своя принос и за спелеологията“, казва директорът на културната институция.

Новооткритата пещера се намира недалеч от населеното място – на най-високата точна на Паламарските височини. Тя е на отстояние около два километра от „Калакоч могила“, от крепостта „Ковачевско кале“, в близост е и Гаговската гробница.

Екипът на музея продължава и работата по редовните археологически разкопки на „Ковачевско кале“.Те ще продължат до края на октомври. Работи се по източната страна на хореума - зърнохранилището. Научният екип е с ръководител доц. д-р Олег Александров от катедра „Археология“ на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, заместник ръководител е археологът от Историческия музей в Попово Симеон Станчев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    4
    Опера Русе
    "Колеги, това е чОдесТна новина". Пазя съобщенията на Диана Димитрова, PR на опера - Русе.
  • 2
    3
    Indianec v BG
    До неграмотната мисирка: ".... Сашо Попов успява да влезе в природното образОвание". Но е правилно да се пише с "у", защото Сашо отдавна се е образОвал. Хау!
  • 2
    2
    Колев
    Поздрави за откриването на пещерата.
  • 0
    1
    Ивелин Иванов
    Това че сега сте я открили не означава че е нова и не е известна на местното население,и освен тази пещера има още около 10 в Поповска община няма да ги изреждам поименно
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари