Нов закон срещу прането на пари

0
Закон за мерките срещу изпирането на пари, който да отмени сега действащия
Закон за мерките срещу изпирането на пари, който да отмени сега действащия

Парламентът ще разглежда изцяло нов закон срещу изпирането на пари на първо четене днес.

Законопроектът беше изготвен от съвместна работна група на ДАНС и МВР, а в мотивите бе записано, че са необходими множество и съществени промени и затова е възприето да се изработи проект на нов Закон за мерките срещу изпирането на пари, който да отмени сега действащия.

Основният аргумент за законовата промяна е съответствие с европейското законодателство. Главната промяна пък е разширяването на кръга от хора, които попадат в дефиницията за видна политическа личност, и които подлежат на по-обстойна проверка. Към тях се добавят членове на управителните органи на политически партии. Те ще бъдат проверявани освен за произхода на средствата си, а и за източника на богатството им.

Службите ще изискват информацията от банките, нотариусите, партиите, лизинговите компании, попечителски фондове и други подобни чуждестранни образувания.

За спазване на изискванията на европейските директиви в мерките срещу прането на пари се "включват комплексна проверка на клиентите, събиране и изготвяне на документи и друга информация и тяхното съхраняване, оценка на риска от изпиране на пари, разкриване на информация за съмнителни операции, сделки и клиенти, разкриване на друга информация за целите на закона, контрол върху дейността на задължените субекти и обмен на информация".

"Забранено е откриването или поддържането на анонимна сметка или сметка на фиктивно име, както и откриването или поддържането на анонимни депозитни сертификати или депозитни сертификати на фиктивно име", се казва още в мотивите на законопроекта.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари