ВАС върна машинното гласуване

0
На балотажа в неделя гласуваме и с машини
На балотажа в неделя гласуваме и с машини Снимка: БГНЕС

На балотажа в неделя гласуваме и с машини

Върховният административен съд се произнесе по казуса с машините за вота. Окончателното решение на съдиите е, че още на втория тур на местните избори в неделя ще можем да гласуваме и с машини, като се отменя решението на ЦИК.

„Върховният административен съд отмени като незаконосъобразно решението на ЦИК, с което беше разпоредено балотажът на 5 ноември 2023 г. да се проведе само с хартиена бюлетина. В останалата част, касаеща изборите за кметове и общински съветници, проведени на 29 октомври 2023 г., жалбите, допуснати за разглеждане, бяха отхвърлени”, съобщават от ВАС.

Мотивите на ВАС:

Решението на ВАС за гласува... by Georgi Genov

Първите реакции

„Отменено е решението на ЦИК в частта, която касае бъдещите избори - балотажът на 5 ноември. Жалбите, с които се иска да бъде обявено за незаконосъобразно и по отношение на изборите на 29 октомври, на сайта на ВАС е посочено, че са отхвърлени. Тоест, говорим за частично удовлетворяване на исканията на жалбоподателите за бъдещия избор, което означава, че сега ще трябва да бъдат, според мен, сертифицирани машините”, коментира преподавателят по конституционно право Наталия Киселова.

От „Възраждане” излязоха с позиция във връзка решението на ВАС: „Оттук насетне българският гражданин трябва да избира на кого да вярва. На ДАНС, които казват, че машините са манипулирани, или на ВАС, които казват, че не са. Противоречието в позициите е поредният симптом за разпад на държавността”, посочват от партията.

Коментар на решението във Facebook направи и депутатът от БСП Кристиан Вигенин. Той обяснява, че върховенството на закона е в основата на всяка успешна демократична държава. „Върховният административен съд отмени решението на ЦИК за недопускане на машинно гласуване. Аз в неделя ще гласувам на машина, защото отпечатаната бюлетина не може да бъде направена недействителна, нито подменена”, пише той.

Какво се случи преди решението

Общо 12 жалби постъпиха в събота по електронен път от ЦИК във ВАС. Съгласно Изборния кодекс те трябва да бъдат разгледани и по тях да има съдебно произнасяне в тридневен срок от постъпването им. Подадените жалби са от ПП-ДБ, ПП „Единение“, от кандидата за кмет и кандидат за общински съветник на Община Шумен Неделчо Неделчев, от кандидата за общински съветник за Столична община Петър Славов, както и от шест физически лица в качеството им на избиратели.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    4
    123
    След дъжд, качулка.
  • 3
    3
    Чудак
    При повече от 6000 невалидни бюлетини се чудя дали кандидатите честно са стигнали до балотаж. Ще продължа да се чудя и няма да гласувам на балотаж.
  • 4
    2
    ...
    За кога? Нови избори!
  • 8
    1
    daskal
    Цирк! Ама евтин и некадърен. Това е цяла България!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари