Ноу-хау по гербаджийски: ГЕРБ предлагат подчинен на главния прокурор да го разследва

0
Народният представител бе категоричен, че предложението на ГЕРБ няма да доведе до никъде, а целта им е друга
Народният представител бе категоричен, че предложението на ГЕРБ няма да доведе до никъде, а целта им е друга

БСП е за контрол върху действията на главния прокурор и предложи механизъм за контрол на главния прокурор, но управляващите го отхвърлиха. Повече по темата и становището на партията коментира в ефира на радио "Фокус" народният представител от БСП Явор Божанков

"Като ноу-хау по гербаджийски“ Божанков определи разследващата фигура, която ГЕРБ предлагат. "В нито една държава на планетата няма такава фигура. Още когато създаваха КПКОНПИ от БСП ги предупредихме, че е абсурдно управляващи да си изберат разследващ и той да разследва своя работодател ефективно. Сега ситуацията е същата - няма как Висшия съдебен съвет, доминиран от сегашния главен прокурор да си избере разследващ той да разследва него. Тази конструкция е абсурдна".

Депутатът от БСП припомни, че Конституционният съд се е произнесъл, че всеки прокурор може да разследва главния прокурор: "Проблемът е, че никой не го прави на практика. Имаме системен дефицит на справедливост, който винаги се върти около българската прокуратура. Това е отбелязано и от Венецианската комисия, и в докладите на Съвета на Европа, и в резолюцията на Европейския парламент".

Народният представител бе категоричен, че предложението на ГЕРБ няма да доведе до никъде, а целта им е друга: "Управляващите играят на котка и мишка с Венецианската комисия к.ато целта е да печелят време до изборите и да излезе, че акумулират някаква дейност."

Божанков подчерта, че по инициатива на БСП в парламента бе изслушан главният прокурор. "Видя се, че прокуратурата действа селективно - в едни случай е твърде активна, в други случаи е глуха и няма - така стана и с проверката на министър-председателя. Самият Борисов постоянно даваше заявка в публичното пространство, че знае кой го е снимал и записал, но прокуратурата излезе с решение, с което явно е единственият субект в държавата, който не може да стигне да обективната истина".

"За да има обективност в действията на прокуратурата от БСП предложихме съдебен контрол на актовете на прокуратурата. Големият проблем на прокуратурата е не в това, че действа, а че много често бездейства. Този съдебен контрол би решил до голяма степен този проблем", посочи решението Божанков.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари