Нощта на учените събра малки и големи в РБ „Любен Каравелов“

0

Специалната програма продължи до 22:00 часа

Поредното издание на Европейската нощ на учените през 2022 г. в Русе се проведе на 30 септември. По време на няколкочасовия маратон стотици малки и големи русенци си избираха събития от специалната програма, която продължи до 22:00 часа. Стартът в Библиотеката беше даден точно в 17:00 ч. в Градинка на площад „Александър Батенберг“ от председателя на РТИК Милен Добрев и кмета на Русе Пенчо Милков.

На откриването подаръци от Камарата получиха Яна Бориславова, Сара Вълчева и Тереза Димитрова от МГ „Баба Тонка“, които спечелиха награда в Националния конкурс за визуална творба „Search Instagram Looking Glass“. Веднага след това във фоайето на ІІ етаж на културния институт доц. д-р инж. Георги Христов и студенти от Русенския университет „Ангел Кънчев“ разказаха повече за водорода в ателието „Водородът - зеленото гориво на бъдещето“. Посетителите научиха дали водородът е решението на енергийната криза и може ли да имаме изцяло зелено гориво. Много интересна за всички беше демонстрацията как с помощта на горивна клетка водородът се преобразува в електричество и се отделя само водна пара. Гвоздей на ателието беше прототип на градски автомобил, задвижван с водород, пишат от РБ „Любен Каравелов“. 

Творческата работилница „Зелена наука“ събра малките еколози на Русе. Заедно с Вероника Димитрова - старши учител по „Човекът и природата“ и „Химия и опазване на околната среда“ в ОУ „Иван Вазов“, те се занимаваха с така наречената „зелена“ наука. Участниците научиха какво представляват слънчевите панели и какво задвижваме с тях. Направиха си натурална батерия и биоразградима пластмаса  и играеха научната игра „Електричество“.

Робо фабриката събра децата на среща с роботите Марти и Финч. Техни гидове бяха Павел Горанов и Николай Господинов от екипа на русенската библиотека и обучители по роботика в сдружение „В света на иновациите“. С тяхна помощ бъдещите програмисти направиха първи стъпки в света на роботиката и инженерството.

Как се снима на стъкло? Как една технология от миналото постига изображения с високо качество и детайл? Как е изглеждал Русе в периода между двете световни войни? На тези въпроси отговори Йовчо Стоянов - управител на сдружение „РусчукБГ“, в ателието „Стъклените фото плаки – прозорец към миналото“. Всеки желаещ наблюдава оригинални фотоплаки от преди 80-90 години.

Библиотечният специалист Бояна Костадинова покани най-малките и техните придружители в работилничката „Магическо рисуване с вълшебен пясък“. Знаете ли, че стъклото се прави от пясък? А знаете ли, че с пясък може да се рисува? Участниците в това ателие приложиха творческата техника за оцветяване и рисуване с пясък. Предизвикателство за тях беше да направят картини и на научна тематика.

Много голям интерес предизвика приключението „С куфар, книга и компас“. Заедно със Севдалина Тодорова - библиотекар специалист в библиотеката, пътешествениците обиколиха планетата за 1 час,  опознаха различни народи и култури от всички континенти, забавляваха се и научиха танци от далечни страни. Най-любознателните се опитаха и да пишат на някои от най-екзотичните азбучни системи.

А в градинката на площад Батенберг чак до 22 ч. доц. Лъчезар Христов от Корпуса за бързо гърмене при Софийския университет „Св. Климент Охридски“ твори „Химически чудеса“. Неговите атрактивни опити, демонстрации и експерименти убедиха за пореден път публиката, че химиците са повече от магьосници.

Благодарим на Русенска търговско-индустриална камара, че за пореден път си партнираме по време на този празник на науката, допълват от РБ „Любен Каравелов“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Приемате ли тази жена за Ваша законна съпруга?!?!
- Приемам!
Отчето погледнал към младоженката и рекъл: - Момче, пак те питам..

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари