Норвегия пусна на свобода бивш боец от "Вагнер", избягал от Русия

0
Андрей Медведев е готов да разкаже всичко, което знае за съмнителната паравоенна група и нейния собственик Евгений Пригожин – милионер, приближен на Владимир Путин
Андрей Медведев е готов да разкаже всичко, което знае за съмнителната паравоенна група и нейния собственик Евгений Пригожин – милионер, приближен на Владимир Путин Снимка: УНИАН

Андрей Медведев е готов да разкаже всичко, което знае за съмнителната паравоенна група и нейния собственик Евгений Пригожин – милионер, приближен на Владимир Путин

Норвежките власти съобщиха днес, че са пуснали на свобода бивш високопоставен член на руската частна военна компания "Вагнер", който поиска статут на бежанец, след като влезе в страната нелегално, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Андрей Медведев бе освободен, тъй като "вече няма причини за задържането му", каза служителят на норвежката имиграционна полиция Йон Андреас Йохансен.

Руснакът, който твърди, че животът му ще бъде в опасност, ако се върне в родината си, влезе нелегално от Русия в Норвегия по-рано този месец и незабавно бе прехвърлен в столицата Осло в съответствие със стандартната процедура за хора, търсещи убежище.

Владимир Осечкин от руската дисидентска група "Гулагу.нет", която помогна на Медведев да избяга, каза, че бившият боец на "Вагнер" е бил държан на безопасно място, докато в един момент, без да получи обяснение, е бил преместен в охраняван център за мигранти.

Норвежкият адвокат на руснака, Бринюлф Риснес, каза днес за местния вестник "Дагбладет", че неговият клиент е изразил недоволство от строгите мерки за сигурност и затова е бил задържан от полицията.

На видеозапис, публикуван от "Гулагу.нет", Медведев обяснява, че по него са стреляли в Русия, преди да премине границата с Норвегия.

Норвежката полиция съобщи, че е била уведомена от руската гранична охрана за следи в снега, показващи, че някой може да е преминал границата незаконно.

Норвежката Национална служба за криминални разследвания, която участва в разследването на военни престъпления в Украйна, заяви, че разпитва Медведев, който "има статут на свидетел".

Медведев, който се укривал, откакто дезертирал от "Вагнер", заявил пред "Гулагу.нет", че е готов да разкаже всичко, което знае за съмнителната паравоенна група и нейния собственик Евгений Пригожин – милионер, приближен на руския президент Владимир Путин.

Мъжът казал още, че е напуснал "Вагнер", след като неговият договор, който бил за периода юли-ноември, бил удължен без негово съгласие. Той изразил готовност да свидетелства за всички военни престъпления, на които е станал очевидец, и отрече той самият да е извършил такива.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари