Номинираният за Нобел проф. Рефетов да стане почетен гражданин на Русе

0
Номинираният за Нобел проф. Рефетов да стане почетен гражданин на Русе
Удостояване със званието „Почетен гражданин на гр. Русе” на проф. д-р Самуeл Рефетов предлагат общинските съветници Бедрос Пехливанян и д-р Кирил Панайотов от ГЕРБ, Иван Иванов от БСП и Искрен Веселинов от ВМРО.

Американският учен от български произход е роден в Русе през 1937 г. Когато е на 12 г., семейството му имигрира в Белгия и от там след 5 г. в Канада. Въпреки крехката възраст, на която напуска родината той и до днес се самоопределя като българин и русенец и разнася славата на нашия град и България по света, отчитат в предложението си вносителите.

Ученият работи в Чикагския университет в САЩ от 1969 г. където и в момента е професор по медицина, специалист по ендокринология, педиатрия и генетика. Дълги години професорът работи над сложната диагноза на своя пациентка и през 1989 г. с напредъка на генетиката успява да обясни случая. Така открива причината за Рефетовия синдром - мутация на рецептора на щитовидния хормон.

Ученият говори 5 езика и е автор на повече от 500 научни труда, избран е за д-р хонорис кауза на университета на Каляри, Италия, и на Свободния университет в Брюксел. През 2012 г. получава награда за цялостен принос “Фред Конрад Кох” на Американската ендокринна асоциация.

През месец септември 2014г. проф. Самуeл Рефетов се очаква да посети родния Русе за да сподели своите знания и опит с колегите си от лечебните заведения в нашия град.

Източник: Топ новини
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари