Самуил Рефетов: Особено съм поласкан да бъда удостоен за почетен гражданин на родния ми град

0

На официална церемония в Заседателна зала на Община Русе днес, проф. Самуел Рефетов получи званието „Почетен гражданин на град Русе“. Най-високото отличие на Община Русе беше връчено от председателя на Общинския съвет засл. проф. Васил Пенчев в навечерието на 22 септември. Наградата е за изключителен принос и научни постижения в областта на ендокринологията, педиатрията и молекулярната генетика.

Горди сме с нашия именит съгражданин, успял българин. Прекланяме се пред всичко, което сте постигнал. Биографията Ви е впечатляваща, олицетворение на това, на което искаме да научим младите – олицетворение на свободния дух“, заяви кметът Пламен Стоилов.  Русенският градоначалник пожела на проф. Рефетов здраве и при възможност да си идва по-често в родния град. „Определено днешният ден се превърна в едно от събитията на годината за нашия град. Като русенец се гордея с Вас, благодаря, че Ви има“, обърна се кметът към проф. Рефетов.

Г-н Стоилов подари на номинирания за Нобелова награда русенец картина с изглед от Доходното здание. Високият гост се развълнува и от изпълнението на деца в национални носии от Школата за народно пеене към ОбДЦКИ, които изпълниха българска народна песен.  

„Особено съм поласкан да бъда днес тук сред вас и да бъда удостоен за почетен гражданин на родния ми град, в който съм живял и учил като дете…, където се къпах в Дунава. Това чувство днес не може да дойде в резултат на материален интерес, изпитах го със сърцето си“, заяви проф. Рефетов и благодари за присъденото му отличие.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари