Нивата на фините прахови частици в Русе са се повишили през август

0
Според РИОСВ - Русе причината е преносът на пясък от пустинята Сахара
Според РИОСВ - Русе причината е преносът на пясък от пустинята Сахара

През месец август преносът на пясък от пустинята Сахара повиши нивата на фините прахови частици 10 микрона (ФПЧ10) в градовете Русе и Силистра

В рамките на шест денонощия са регистрирани превишения на средноденонощната норма на този показател. Това сочат данните от месечната справка, която се публикува на интернет страницата на инспекцията. В същото време не се наблюдава повишение на нивата на фини прахови частици 2.5 микрона, което доказва, че превишенията през третата десетдневка на август, се дължат на пренос на пясъчни маси. Анализът на данните за горецитирания период от другите станции за мониторинг на територията на Р България и Р Румъния, показват също превишения на този замърсител.

Повишените нива на фините прахови частици оказаха влияние и върху средномесечната концентрация на ФПЧ10. За град Русе през август тя е 37,77 μg/m³, в сравнение с юли, когато е била 32,79 μg/m³, а за град Силистра съответно - 26,89 μg/m³, в сравнение 16,25 μg/m³ през юли.

Броят на регистрираните дни с превишения от началото на годината до момента за град Русе е 39, което надхвърли разрешените 35 в годишен план от националното екологично законодателство. За град Силистра до момента по показател фини прахови частици 10 микрона са отчетени 12 дни с превишения.

Нивата на останалите следени атмосферни замърсители остават трайно ниски.

В град Разград приключиха измерванията на качеството на атмосферния въздух с Мобилната автоматична станция на ИАОС. Резултатите ще бъдат обявени след предоставянето на протоколите от измерванията от Регионална лаборатория-Русе.

Справката за измерените концентрации на ФПЧ10се изготвя до 20-то число на текущия за предходния месец, поради спецификата на метода на измерване на показателя в гр. Силистра. Публикува се ежемесечно на интернет страницата на инспекцията на адрес: https://www.riosv-ruse.org/mesechna-spravka-za-nivata-na-fpch10

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    Гост
    Пясък от Сахара, значи? И нищо общо с онзи шлеп, който горя и димя по Дунав, покрай него време?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари