Николай Николов: Инвестираме 50 милиона лева в модернизация на сирените

0
Нова система ще предупреждава за природните стихии
Нова система ще предупреждава за природните стихии Снимка: bTV

Нова система ще предупреждава за природните стихии

"Подобни валежи са познати в историята отпреди 50 години и винаги са довеждали до подобно нещо. Ние трябва да знаем, че с природата борба не бива. Факт са промените в климата. Ние трябва да се приспособяваме – говоря за по-добра инфраструктура“.

Това каза в студиото на bTV Николай Николов, дългогодишен началник на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ и настоящ съветник на министъра на вътрешните работи.

Вярно е правилото, че всеки лев в превенция спестява 8-10 лева в обезщетения и оправяне на щетите“, посочи той.

Всички институции, съградени от държавата, трябва да си припознаят задълженията. Гражданите най-вече. Не трябва да чакаме държавата. Дерето може да се почиства по доброволен начин. Почистването на едно дере струва много пари“, обясни Николов.

Според него държавата е реагирала бързо в случая с наводненията в Монтанско и Врачанско и добави, че по-дълго време ще отнеме възстановяването на инфраструктурата.

В момента цяла България е покрита от сиренни системи. Тя се модернизира от МВР. 50 млн. лева се инвестират в нея. Създава се и система с трите мобилни оператора, заедно с Комисията по съобщенията, МВР, „Пожарна безопасност и защита на населението“, работят активно. До един месец новата система ще влезе в тестов режим. Тя ще може да каже на вашия телефон, че примерно в София се очаква буря, като ще дава съвети за действия“, обясни Николай Николов.

По думите му системата ще влезе в действие от 2024 година, но е необходимо да приключи тестването ѝ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    2
    Пожарникарят !
    г-н Николаов освен да почиства квадртани бутилки от съдържанието им не ходил скоро по деретатата. В родното му село "перник" да отиде да им обяснява да си почистят Добороволно деретатат . Аман от незаменими !
  • 8
    1
    джони
    И сега имам приложение на телефона, което оная вечер, изписа предупреждение, че предстои " сериозен " валеж. Но друго си е 50млн. Те и пощите получиха 54млн. ама да видим.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако след петдесет не си харесвате живота, то сипете си още петдесет!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари