Николай Милков: България ще предприеме решителни стъпки, за да защити правата на българите в РСМ

0
Ако Северна Македония продължава да се държи така, е възможно отново да поставим вето. Цинизъм е да се обсъждат проекти за екопътека с РСМ, докато Пендиков стои в болница
Ако Северна Македония продължава да се държи така, е възможно отново да поставим вето. Цинизъм е да се обсъждат проекти за екопътека с РСМ, докато Пендиков стои в болница Снимка: МВнР

Ако Северна Македония продължава да се държи така, е възможно отново да поставим вето. Цинизъм е да се обсъждат проекти за екопътека с РСМ, докато Пендиков стои в болница

България ще предприеме решителни стъпки, за да защити правата на българите в Република Северна Македония, включително е възможно да спре изпълнението на междуправителствени проекти.

Това заяви министърът на външните работи Николай Милков след като заедно с посланика ни в Скопие Ангел Ангелов беше изслушан на закрито заседание в комисията по външна политика в парламента след поредния тежък случай на насилие на етническа основа срещу българин в югозападната ни съседка, предава БНР.

Миналия четвъртък в Охрид трима мъже пребиха секретаря на българския културен клуб „Цар Борис Трети“ Християн Пендиков. В понеделник България извика за консултации в София и посланика ни Скопие Ангел Ангелов заради ескалацията на прояви и престъпления от омраза срещу българите в югозападната ни съседка.

След изслушването във външна комисията Милков коментира:

Ако РСМ продължава така да се държи, е възможно отново да поставим вето. Цинизъм е да се обсъждат проекти за екопътека с РСМ, докато Пендиков стои в болница“.

Милков уточни, че РСМ, ако иска да продължи да върви по европейския си път, трябва да изпълни своите поети ангажименти, България трябва единствено да следи за това изпълнение.

В отговор на въпрос министърът каза, че българският посланик, който бе отзован за консултации, ще остане в София колкото е необходимо.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари