Николай Денков: 2 август доказва, че идеята на Левски за демократична република е жива

0
С тържествена церемония отбелязахме годишнината от Илинденско-Преображенското въстание в София
С тържествена церемония отбелязахме годишнината от Илинденско-Преображенското въстание в София Снимка: Министерски съвет

С тържествена заря-проверка пред Паметника на Незнайния войн в София бе отбелязана 120-ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание

Държавният глава Румен Радев прие почетния строй на Националната гвардейска част със знамената светини.

"Втори август е символ - на тази дата преди 120 г. българите в Македония и Одринска Тракия доказват, че идеята за демократична република, в която българи, турци, евреи ще бъдат равноправни във всяко отношение, не е увиснала на бесилото заедно с Васил Левски", каза премиерът акад. Николай Денков в своето слово на церемонията. На тази дата преди 120 години хиляди въстаници хвърлят мост към основните ценности, които движат демократичния свят днес – граждански свободи и равноправие на всички хора, без разлика на етнос, религия, пол и занятие", посочи акад. Денков.

Илинденско-Преображенското въстание се превърна в най-масовия израз на волята за свобода на нашия народ, заяви президентът Румен Радев в словото си на церемонията. Това въстание се пренесе далеч във времето, защото резултатите от него надхвърлила далеч неговите непосредствени политически и военни цели, каза още държавният глава. По думите на Радев Илинденско-Преображенското въстание е надхвърлило рамките на епохата, превърнало се е в ярък символ на българския дух и завинаги ще остане непреходно знаме на борбата за правда, права и човешки достойнства.

В края на церемонията присъстващите коленичиха в знак на почит към паметта на загиналите, а след това прозвуча и химнът на България.

Сред присъстващите бяха председателят на Народното събрание Росен Желязков, вицепрезидентът Илияна Йотова, вицепремиерът Мария Габриел, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов, духовници, министри, депутати, военни и др.

На 2 август 1903 г. започва Илинденско-Преображенското въстание (20 юли ст. ст.) - въстание за освобождение на българското население в Македония и Одринска Тракия, останало след Освобождението на България (1878) в пределите на Османската империя съгласно Берлинския договор (13 юли 1878).

Въстанието е организирано и ръководено е от Вътрешната македоно-одринска революционна организация (ВМОРО). Османското правителство хвърля огромни сили за неговото потушаване. В близо 240 сражения около 25 000 въстаници се сражават с 350-хилядна редовна турска войска и башибозук. Опожарени са 205 села, без покрив остават повече от 70 000 души. Броят на загиналите надминава 5000 души. Около 30 000 души са принудени да напуснат родните си места. Основната част от тях намират подслон в България.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    Минувач
    Прилича ми на главният герой от сериала новият политик
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари