Нещо дълбоко сбъркано

2
Ежедневният стрес, мизерията, липсата на перспектива и погрешното възпитание водят до избиване на агресията върху беззащитните
Ежедневният стрес, мизерията, липсата на перспектива и погрешното възпитание водят до избиване на агресията върху беззащитните

По една тема рядко вземам отношение, въпреки че имам много наблюдения. Домашното насилие. Все по-често за съжаление и с по-фатални последици.

Истината е, че кризата удари най-много семейните ценности. Ежедневният стрес, мизерията, липсата на перспектива и погрешното възпитание водят до избиване на агресията върху беззащитните. Все повече мъже, неуспели да се справят с живота си, си търсят виновник и жертва в лицето на най-близките си. Или избиват комплексите си за малоценност като пребиват жена си и децата си.

Истанбулската конвенция не само не е решение, а и ще задълбочи кризата. Защото във Франция, където се прилага, има вече стотици убити жени при домашно насилие. Значи, явно не действа.

Държавата се чуди с кризисните центрове как да ги издържа и накрая абдикира и предоставя всичко на НПО-та. Но контрол дали едновременно със защитата не се налага и джендъридеология от същите организации, няма.

Сега Законът за защита от домашното насилие явно е правено от хора, които и понятие си нямат от реалността. А колко лесно може да се реши всичко. Има доказано домашно насилие - всеки побой може да се докаже със съдебно-медицинство удостоверение от "Съдебна медицина" или дори от личен лекар, ако няма такава катедра наблизо. Или пък ако се установи на място от полицията. Елементарното е арест на насилника, бързо произнасяне на съда и веднага бърза присъда. Като докато е в затвора насилникът, държавата да подпомогне жертвите да направят промени, да си намерят ново жилище /дори да се даде временно общинско жилище също е възможност срещу замяна или предоставяне на ползване - възможности много/. Много добро решение според мен би било задължително заселване на насилника в далечно населено място и задължителна пробация за от шест месеца до година и половина. Със задължително подписване всеки ден в полицията. Едновременно с това - конфискация на част от имуществото му да се даде на семейството му.

А полицията да се научи незабавно да действа и не да съветват жената да се маха от дома си, а незабавно да арестуват насилника. Заплахата пък за убийство, която да е доказана, да стане квалифициран състав на престъплението по НК и да включва задължително ефективно излежаване на наказание "лишаване от свобода" и конфискация на имущество.

И тук трябва да повдигна още един неприятен въпрос - за измамите. Много жени, за съжаление съветвани дори от колеги, лъжат за упражнено домашно насилие, за да получат по-изгодни условия при евентуален развод или спор за родителски права. Някои жени спекулират и изнудват с това. Което пряко се отразява като негатив на жените, които действително са пострадали. Аз бих въвела и сериозно наказание при измама за домашно насилие. И двете страни да си знаят какво ги чака.

Виждала съм хубави и добре облечени жени с тъмни очила, за не се виждат синините им и с избити зъби. Виждала съм и такива, които очевадно симулират. И не - не е срамно да споделиш. Че те бият. За да не го разберат всички един ден от новините за поредната жертва....

И да се въведат квалифицирани състави за убийство и телесни повреди, извършени при условията на домашно насилие. Без оправдания за тежко детство, ревност, предизвикване и т.н. Като са избрали друг пред вас, като са ви напуснали, ами, по дяволите, дръжте се като мъж, а не като обидено пубертетче. Никой не може да ви унижи, ако вие знаете как да се държите. Истински мъж не могат да го унижат изневяра и противоречия. Защото той не се доказва с това. И загубата ще е на жената, не негова. Ще установи, че е направил грешен избор, след което ще си тръгне с достойнство. Впрочем и за жените важи същото.

И най-вече - никога не превръщайте децата в залог. Те си искат и мама и тати. Такава война никога не може да бъде спечелена, а само да увредите децата си!

Елена Гунчева

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари