Непосилните сметки за ток водят до фалит на зеленчукопроизводители в Русенско

2
До 5 години на трапезата ни може да няма български зеленчуци
До 5 години на трапезата ни може да няма български зеленчуци Снимка: БГНЕС

До 5 години на трапезата ни може да няма български зеленчуци

Оранжерийните производители в България са заплашени от масови фалити. Заради високите цени на газа и енергията, както и заради поскъпването на торовете, които се внасят основно от Украйна, голяма част от стопаните се отказват от бизнеса си. Друг проблем за по-малките оранжерии е липсата на пазар за реализация на произведеното. Собствениците разказват, че големите вериги предпочитат да внасят зарзавата от чужбина и затова дребните производители трябвало да зареждат или малки магазини, или сами да продават зеленчуците си на борсата, пише вестник „Бряг“.

Иван има оранжерия между Мартен и Сандрово. Вложил е над 70 хиляди лева и през последните осем години отглежда домати и два сорта краставици. Но както много други негови колеги в региона, той вече се отказва от бизнеса. Мисли си, когато свърши сезонът, да не залага нов разсад и да приключва работата си в оранжерията. Земеделецът разказва, че токът, който му трябва за залагане на разсадите, е много скъп. Иван плащал над две хиляди лева за електроенергия през времето, до което растенията трябва да са готови за засаждане. В същото време цените на препаратите за растителна защита и семената са се увеличили многократно.

„На година около 40 хиляди лева са разходите. След приключване на сезона, за мен остава една заплата от хиляда, хиляда и двеста лева на месец”, обясни Иван. В същото време и въпреки високите цени на зарзавата по тарабите, Иван казва, че отглежданите от него домати и краставици не са се увеличавали от години. И прави сравнение с 2004 година. „Това е преди 18 години, цените долу-горе са същите. Хубавият домат е за около един лев до един и двадесет. Толкова години по-късно, на тези заплати, на тази скъпотия, която настана, цените не са мърдали”, изчислява Иван.

Вносът на зеленчуци и плодове също подбивал пазара за местните производители. Затова част от насажденията в оранжерията на Иван стоят на корените и вече загниват. Затова смята, че трудът му се обезмисля и че малките оранжерийни производители като него в целия регион са обречени. До пет години може да се окаже, че на трапезата ни през зимата няма да има български зеленчуци, прогнозира Иван. Дребният производител вече е решил да си търси нова работа.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    Гост
    Кой казваше, че токът бил евтин и да си купуваме електрически коли, че още щял да поевтинява?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари