Необичайно приятелство: Щъркел се връща при турски рибар вече 11 години

4
Ярен каза на лодката и си похапва риба
Ярен каза на лодката и си похапва риба Снимка: Алпер Тюдеш

Историята за уникално приятелство между рибар и щъркел ознаменува своята 11-та годишнина тази година.

През последните 11 години 69-годишният Адем Йълмаз се среща с бял щъркел в село Ескикараагач в северозападната турска провинция Бурса, окръг Каракабей, разказва „Хюриет“, цитиран от БГНЕС.

Приятелството между Йълмаз и щъркела започва, когато птицата каца на рибарската лодка на Йълмаз в езерото Улуабат и е хранена от него. От този ден белият щъркел се настанява редовно на лодката всяка сутрин през половингодишния си престой в Турция.

Последното посещение на щъркела на име Ярен, който се настанява на лодката на Йълмаз при всяка своя миграция, беше посрещнато с радост от жителите на Ескикараагач, известно на местно ниво като "селото на щъркелите", което през 2011 г. се присъедини към Европейската мрежа на щъркеловите селища.

Пристигнал навреме, измореният Ярен кацна на лодката на рибаря рано сутринта на 7 март, както и през предишните години, и изяде първата си риба. Тези моменти бяха заснети от Алпер Тюдеш, известен фотограф на природни обекти.

"Най-накрая Ярен се събра с чичо Адем през 11-ата си година. Той стигна до селото вчера, в края на миграционния си път, на който бе тръгнал преди дни", каза Тюдеш, като отбеляза, че щъркелът е заел мястото си в лодката на Йълмаз за нула време.

"Сега те ще ловят риба заедно цяло лято. Честита 11-годишнина от събирането им", отбеляза той.

Фотографът каза още, че е включил 10-те най-красиви снимки от историята на Ярен и Йълмаз в колекция.

"Около 10 процента от приходите ще бъдат дарени на сдружението, основано от жените от село Ескикараагач, а останалата част ще си поделим с чичо Адем", добави той.

Междувременно уебсайтът, на който може да се проследи пътуването на Ярен и да се видят снимките, се срина за кратко поради прекомерен интерес.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари