Недостиг на съдии в Русе

0
Съдиите от гражданското отделение на Окръжния съд в Русе (РОС) са затрупани с прекалено много дела, тъй като техни колеги са напуснали
Съдиите от гражданското отделение на Окръжния съд в Русе (РОС) са затрупани с прекалено много дела, тъй като техни колеги са напуснали

Съдиите от гражданското отделение на Окръжния съд в Русе (РОС) са затрупани с прекалено много дела, тъй като през изтеклите 12 месеца трима техни колеги са напуснали работа.

Това сочи докладът на институцията за изтеклите 12 месеца, информира Топ новини.

От 1 май 2015 г. след пенсионирането на съдия Пенка Димитрова длъжността, която е заемала, е останала вакантна. В щата на съда има и две бройки за младши съдия, които също са свободни към момента, жалват се магистратите.

В резултат от кадровите промени възниква дълъг период от време, през който 3 щатни бройки за съдия в Окръжен съд Русе остават незаети, което създава трудности при разглеждането и решаването на делата, се обяснява още в доклада.

Предвид горното, стои необходимостта да бъдат предприети мерки за обезпечаване на нормалното протичане на правораздавателната дейност.

Незаетите съдийски длъжности създават сериозна пречка при попълването на постоянните второинстанционни граждански състави и повишават натовареността на гражданските съдии, която по традиция е значително по-висока от тази на наказателните, става ясно от документа.

Поради гореизброените причини ръководството на РОС ще отправи настоятелно искане през 2016 г. да бъде обявен конкурс за длъжността съдия в Окръжен съд Русе, гражданско отделение, категорични са русенските магистрати. 

Източник: ТОП НОВИНИ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари