COVID-19 извади от строя ключови служители в Окръжен съд - Русе

1
Тази тенденция се задълбочава
Тази тенденция се задълбочава

Ситуацията с разпространението на коронавируса в съдилищата става все по-сложна, въпреки предприемането на мерки.

Заради това председатели на съдилища са се обърнали към Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет с искане за допълнителни указания. Едно от тях е да се предостави възможност на административните ръководители да отлагат и пренасрочват дела.

Едно от писмата е от окръжния съд в Русе, където съдии, прокурори, съдии по вписванията, съдебни служители и такива на ГДО са с положителни проби за коронавирус, пише Lex.bg. Заради това, не само заболелите, но и всички контактни лица са под карантина, което по думите на председателя на ОС-Русе Анета Георгиева „остави без адекватно покритие на служебните задължения ключови позиции в съда като тази тенденция се задълбочава“.

Административният ръководител на ОС-Русе е издал редица заповеди, в които са разписани мерки и действия за ограничаване и предотвратяване на разпространението на заразата, Оказва се стриктен контрол по спазването на правилата. Насрочването на откритите съдебни е съобразено с времето за дезинфекция между делата, всички работещи и посетители в сградата са с предпазни маски, на влизащите се измерва температурата, навсякъде са разположени за използване дезинфектанти, ежедневно неколкократно се извършва щателна дезинфекция, ограничено е работното време с граждани и адвокати, извън страните по съдебните дела и много други.

Въпреки взетите мерки, заболеваемостта на магистрати и служители, работещи в сградата и контактните им лица, рязко се увеличава. Поради това и с оглед гореизложеното, моля за Вашите указания относно правомощията на административните ръководители по налагането на допълнителни рестриктивни мерки и нови дейности по ограничаване разпространението на заразата от СОVID-19“, пише в писмото шефката на ОС-Русе Георгиева.

В Шумен ситуацията също е тежка. Председателят на окръжния съд София Радославова обяснява, че не само в ръководения от нея съд, но и във Велики Преслав и Нови пазар има заболели и карантинирани. Наложило се е магистрат от районния съд в Шумен да бъде командирован, макар и в този съд да има карантинирани.

Затова София Радославова предлага Съдийската колегия със свое решение да даде възможност на ръководителите на съдилища да отлагат и пренасрочват дела.

В колегията е получено и писмо от председателя на районния съд в Панагюрище, с което уведомява кадровиците, че сградата е била затворена за дезинфекция поради потвърден случай на COVID-19.

Предстои всички писма да бъдат обсъдени на заседанието на СК на ВСС утре.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари