Не ползваш, но плащаш!

0
Кой е градът с най-голяма загуба на вода в България?
Кой е градът с най-голяма загуба на вода в България? Видео: Нова телевизия

Кой е градът с най-голяма загуба на вода в България?

Не ползваш вода, а я плащаш. Това се случва в някои градове в страната. ВиК дружествата в страната отчитат, че над 80% от водата изчезва и не стига изобщо до домакинствата и фирмите., предава Нова телевизия.

Кой е градът с най-голяма загуба на вода в България?

Рекордьорът е град Добрич. Там едва 16% от водата достига до потребителите, а загубата е над 84 на сто от водата. Точно там е и една от най-високите цени за 1 кубик вода – над 2 лева. След Добрич се нарежда град Сливен. Там има загуба от 82 на 100. В Шумен процентите са 80. 

Най-малко вода се губи в Русе – 42%, за „Софийска водазагубите са 48 на сто. И забележете - това е най-малката загуба, малко по-малко от половината. 

Под 50% загуба има и в Смолян, Хасково и Стара Загора.

Как е възможно да има загуба от 84% в Добрич? Големият виновник - твърде старата вик мрежа в областта. Освен че по нея изтича по-голяма част от водата, това разхищение струва още по-скъпо, защото за припомпването на течността е изразходена и много електроенергия. Заедно с Искра Урумова проверихме проблемите на хората в Добрич и кой плаща една от най-високите такси за вода, която не ползва.

И ако в Добрич скоро може би ще има решение, то въпросът как се губят такива количества вода в цялата страна остава. Причината отново е старата инфраструктура. Средната възраст на водопроводите в България е над 60 години. ВиК мрежата е направена от некачествени материали и от много време не е добре поддържана. За да няма такива загуби, са необходими инвестиции. А ВиК фирмите нямали стимул да инвестират, защото държавата дълги години е прибирала голяма част от тяхната печалба. Парите от европейските фондове пък са влагани повече в канализации и пречиствателни станции, а не толкова за водоснабдителна инфраструктура.

И ето така се стига дотук. А каквото не се поддържа, се влошава още повече. Така по ВиК мрежата авариите се увеличават, водоснабдяванвето все по-често прекъсва, а водата се връща в природата. Загубите у нас са по-високи от тези в централна и западна Европа. А авариите също са доста притеснителни. 

Най-много аварии на 100 км от мрежата годишно има в град Пазарджик – 238 аварии на 100 км за 1 година. Следван е от град Кърджали с 233 аварии. Най-малко аварии пък има в Силистра и във Велико Търново – по около 70 аварии.

ВиК операторите трябва да подменят и ремонтират тръбите си в рамките на следващите 5 години. Ще ги контролира Комисията за енергийно и водно регулиране. Дотогава обаче, ще плащаме всички. 

Източник: Нова Телевизия
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари