Не изхвърляйте дръжките на черешите!

1
Едва ли предполагате, че те както и плодовете, са полезни за здравето
Едва ли предполагате, че те както и плодовете, са полезни за здравето

Изхвърлянето на дръжките на черешите определено не е добра идея. Едва ли предполагате, че те както и плодовете, са полезни за здравето

Черешите са едни от най-вкусните плодове, които през лятото обичаме да похапваме. Децата и възрастните ги обожават и не могат да им се наситят. Оказва се обаче, че дръжките на този плод са истински полезни и затова не бива да ги изхвърляме. Твърди се, че именно те имат диуретични и пречистващи свойства. Помагат за изхвърляне на камъни от бъбреците, както и за премахване на отоци по тялото, пише Actualno.com.

Най-хубавото е, че можете да ползвате дръжките на този плод както пресни, така и изсушени. Ако сте си направили труда да изсушите черешови дръжки, може да си приготвите следната отвара. Нужни са ви две супени лъжици сушени дръжки, които да нарежете на ситно. Варят се в половин литър вода за 10 минути и след това се прецеждат.

От тази течност се пие по 100 мл 3 пъти в рамките на деня. Веднага ще усетите как метаболизмът ви се забързва и подуването на корема ще остане в миналото.

Пресните дръжки можете да приготвите по следния начин. Нужни са ви около две шепи от тях. Варите ги в литър вода за 7-8 минути и след това ги оставате да се запарят за още 20 минути. Прецеждате сместа и консумирате по две чаши преди хранене.

Ползите от черешовите дръжки са наистина много и не бива да ги подценявате. Следващия път, в който се зачудите дали да ги изхвърлите, си спомнете това!

Осем ползи за здравето от дръжките на черешите

1. Пречистват тялото от токсини

Стъблата на черешите помагат за премахване на токсините от тялото. Количеството антиоксиданти, присъстващи в тях, пречистват идеално организма.

2. Предпазват от камъни в бъбреците

Черешовите дръжки притежават противовъзпалително свойство. Те пречистват бъбреците и предотвратява образуването на камъни в тях.

3. Полезни са при подагра

Стъблата на черешите са много полезни за лечение на подагра и ревматизъм. Тези заболявания отслабват ставите и причиняват силна болка. Противовъзпалителните вещества в дръжките на черешите, заедно с флавоноидите в тях, укрепват ставите, сухожилията и мускулите.

4. Намаляват холестерола

Пиенето на 1 или 2 чаши чай от черешови стебла всеки ден понижава нивото на холестерола.

5. Действат като болкоуспокояващо лекарство

Консумацията на череши или чай от черешови дръжки укрепва нервите и има успокояващ ефект.

6. Предотвратяват появата на отоци

Отокът във всяка част на тялото се лекува успешно с чай от черешови дръжки. Този лек облекчава и подуването по време на менструация.

7. Насърчават загубата на тегло

Антиоксидантите, противовъзпалителните вещества и флавоноидите, присъстващи в черешовото стъбло, помагат за намаляване на теглото. Те премахват не само токсините, но и мазнините от тялото.

8. Лекуват инфекции на пикочните пътища

Честото уриниране, болка по време на уриниране и кървене в тежки случаи, са чести симптоми на уринарна инфекция. Антисептичните свойства на черешовите стъбла лекуват и това заболяване.

Как да консумираме дръжките на черешите?

Изсушете ги на слънце и съхранявайте в херметичен контейнер. Можете да ги смелите прах или да ги съхранявате цели.

Сварете чаша вода и добавете 1 чаена лъжичка този прах или няколко дръжки. Добавете щипка канела и запарете течността за 5-6 минути. Прецедете и консумирайте чая горещ. Тази напитка има приятен плодов вкус и мирис.

Суровите дръжки може да се добавят към салатите или ястията, които приготвяте.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари