Националният празник 3 март раздели обществото

0
Според някои хора не трябва да празнуваме по време на война, а според други - датата изобщо не трябва да е национален празник
Според някои хора не трябва да празнуваме по време на война, а според други - датата изобщо не трябва да е национален празник

Според някои хора не трябва да празнуваме по време на война, а според други - датата изобщо не трябва да е национален празник

От повече от 140 години България чества националния си празник на датата, когато е подписан предварителният Санстефански мирен договор. В последните години все по-често се чуват мнения, че не това е датата, на която трябва да празнуваме.

"Един документ, който не е верифициран откакто тогава са се наричали Великите сили, е просто факт на примирие между две воюващи империи, няма особена правна тежест, за да бъде считан за най-гордата дата, която може да обедини всички българи", каза политическият PR Арман Бабикян, цитиран от Bulgaria ON AIR.

Войната, която се води в момента в Украйна, не трябва да влияе върху националния ни празник и неговото честване, смята бившият военен министър Красимир Каракачанов.

"Това са историческите факти. Дали на някого му харесва сега или не, това е историята, не може да бъде променена. Няма защо да се отказваме от 3 март като национален празник, само защото в момента руският държавен глава Путин води война срещу друга близка до сърцето ни държава като Украйна", заяви той.

Според Бабикян има много други значими дати, които са плод на български усилия.

"Изпитвам много сериозно уважение към 24 май, защото няма нищо по-голямо и значимо, което променя културните пластове и в Европа, в някои азиатски територии, от факта, че сме дали писменост. Силата на една страна е това да даде, а не да вземе или да попие кръв в земята", убеден е той.

А историята показва, че български принос в Освобождението на България има, посочва Каракачанов.

"Българите, че имат своя принос, е известно от историята. Победоносният изход от Руско-турската война се определя най-вече от факта, че именно българските опълченци на Шипка не допуснаха турците да направят пробив, да пробият от Южна България и да помогнат на обсадения Осман паша в Плевен", обясни той.

Обществото остава раздвоено за 3 март като дата за националния празник. И докато според едни трябва да се води обществено обсъждане, но под емоциите от войната, то според други трябва да се чете българската история.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    Hehhdhs
    Kato imashe "voina" v siriq ili drugade praznuvahme puk sega ne mojelo xD
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари