Натровените с гъби баща и дъщеря пак на косъм от смъртта

0
Билки от специализираните аптеки могат да ни докарат до халюцинации и състояние, което всеки лекар би оприличил на инсулт
Билки от специализираните аптеки могат да ни докарат до халюцинации и състояние, което всеки лекар би оприличил на инсулт

Билки от специализираните аптеки могат да ни докарат до халюцинации и състояние, което всеки лекар би оприличил на инсулт, съобщава „Телеграф”.

Биле, купено от фармацевт, едва не уби семейството на 80-годишния Петър Костов, дъщеря му Кремена Скерлева и съпруга й, като първоначално се смяташе, че гъби, купени от магазин, са ги натровили. При инцидента, за който цяла България заговори, у Петър Костов имаше съмнения за инсулт. Зениците му били разширени, светлината го дразнела, вдигнал висока температура. Подобно е било състоянието и на близките му. Лекарите са убедени, че са щели да издъхнат в съня си, ако са били отишли при тях малко по-късно.
 
Тримата са спасени и се оказа, че не гъбите са причината за състоянието им. В края на юли Петър и Кремена отново попадат в болница в София в критично състояние. Този път не са яли гъби. Направили им редица изследвания и се оказали, че в кръвта на двамата е бъкано в атропин – вещество, което се използва за разширяване на зеници, както и съставка в наркотици като екстази и кокаин. Предизвиква делириум в доза 10-15 мг. Приемането на повече от 100 мг може да доведе до смърт.
 
Столичната полиция провела разследване, след като потърпевшите са върнати към живота с промивки и неколкодневен престой в здравно заведение. „Разбрахме, че Костов страда от бъбречна недостатъчност и дъщеря му разбрала за лек за състоянието му – билка див чемшир, която се продава в специализирана аптека в столичния кв. „Красно село”, обясниха от полицията.
 
От няколко месеца Кремена вари редовно билето и дава на татко си да пие. Със съпруга й също консумират от чая, защото знаят, че е полезен. „Направих една тенджера от билката и баща ми пи. Бяха останали два пръста от течността в съда и аз също си сипах”, признава дъщерята. Вдигнали температура, светлината отново започнала да ги дразни и халюцинациите се върнали.
 
Разследващи под прикритие купили пакет от „лековитото” растение за чай от аптеката за пазара в „Красно село. Оказва се, че е бъкан с опасния атропин. „Направихме веднага акция в аптеката и иззехме продукта”, казаха от столичната полиция. Няма обаче арестуван. Никой не носи отговорност – нито вносител, нито разпространител. Собствениците и служителите на аптеката са викани по 2-3 пъти на разпит от края на юли досега.

Източник: Телеграф
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари